Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się aromatycznym wypiekiem

Zakwas na chleb można przygotować w domowej kuchni. Dzięki niemu pieczywo będzie smakować jak z najlepszej piekarni. Z jakich składników zrobić zakwas? Podpowiadamy.

Choć może się wydawać, że przygotowanie zakwasu na chleb to trudne zadanie, w rzeczywistości powinny poradzić sobie z nim nawet te osoby, które do pory unikały kuchennych eksperymentów. 

Z jakiej mąki przygotować zakwas? Najlepiej wykorzystać do tego mąkę żytnią, ale zakwas można przygotować także na bazie mąki pszennej. Warto jednak podkreślić, że im ciemniejszy kolor i wyższy typ mąki, tym lepiej.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą tylko trzy składniki!

  • mąka żytnia - około 200 g;
  • woda - około 250 ml;
  • szczypta cukru (opcjonalnie).

Przygotowywanie zakwasu na chleb trwa około tygodnia. Od czego rozpocząć?

  1. Pierwszego dnia rano wsypujemy do słoika trzy łyżki mąki (około 30 g). Następnie dolewamy pięć łyżek wody. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, zakrywamy gazą, wiążemy gumką recepturką i odstawiamy w zacienione miejsce. Wieczorem ponownie mieszamy składniki.

  2. Drugiego dnia dokładamy dwie łyżki mąki i dwie łyżki wody. Wieczorem wystarczy już tylko przemieszać całość. Po upływie trzech dni zakwas zaczyna pracować i pojawiają się na nim pęcherzyki powietrza.

  3. Przez kolejne pięć dni dokarmiamy zakwas i raz dziennie mieszamy drewnianą łyżką. Po upływie tygodnia - góra do 10 dni  - zakwas nadaje się do użytku: można na nim upiec chleb.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA