Choć może się wydawać, że przygotowanie zakwasu na chleb to trudne zadanie, w rzeczywistości powinny poradzić sobie z nim nawet te osoby, które do pory unikały kuchennych eksperymentów.
Z jakiej mąki przygotować zakwas? Najlepiej wykorzystać do tego mąkę żytnią, ale zakwas można przygotować także na bazie mąki pszennej. Warto jednak podkreślić, że im ciemniejszy kolor i wyższy typ mąki, tym lepiej.
Zobacz wideo
Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą tylko trzy składniki!
- mąka żytnia - około 200 g;
- woda - około 250 ml;
- szczypta cukru (opcjonalnie).
Przygotowywanie zakwasu na chleb trwa około tygodnia. Od czego rozpocząć?
- Pierwszego dnia rano wsypujemy do słoika trzy łyżki mąki (około 30 g). Następnie dolewamy pięć łyżek wody. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, zakrywamy gazą, wiążemy gumką recepturką i odstawiamy w zacienione miejsce. Wieczorem ponownie mieszamy składniki.
- Drugiego dnia dokładamy dwie łyżki mąki i dwie łyżki wody. Wieczorem wystarczy już tylko przemieszać całość. Po upływie trzech dni zakwas zaczyna pracować i pojawiają się na nim pęcherzyki powietrza.
- Przez kolejne pięć dni dokarmiamy zakwas i raz dziennie mieszamy drewnianą łyżką. Po upływie tygodnia - góra do 10 dni - zakwas nadaje się do użytku: można na nim upiec chleb.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.