Chleb na zakwasie - przepis na pyszne pieczywo, które przygotujesz we własnej kuchni

Chleb na zakwasie - przepis na smaczne i wartościowe pieczywo, które ma szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego chleb na zakwasie pomaga w utrzymaniu i odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Warto wprowadzić go więc do swojej codziennej diety.

Chleb na zakwasie to smaczny i wartościowy produkt, który warto włączyć do swojego jadłospisu. Warto także pokusić się o samodzielne przygotowanie tego rodzaju pieczywa. Przyrządzenie żytniego zakwasu może być co prawda nieco czasochłonne, ale przepyszny smak domowego chleba z pewnością zrekompensuje nam godziny spędzone w kuchni. 

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić chleb na zakwasie? Przepis na smaczne domowe pieczywo 

  • 1-2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu,
  • 350 g mąki żytniej (najlepiej przeznaczonej właśnie do wypieku chleba),
  • 200 g mąki pszennej,
  • 350 ml wody,
  • półtorej łyżeczki soli (ok. 9 g).

Przygotowanie chleba na zakwasie nie jest trudne. Może jednak zająć trochę czasu

  1. Zaczynamy od dokarmienia zakwasu (czyli dodawaniu do zakwasu mąki i wody w proporcji 100 g mąki i 100 g wody) i odstawienia go na 12 godzin w ciepłe miejsce.
  2. Dwie łyżki tak przygotowanego zakwasu dodajemy do 150 g mąki żytniej i 150 ml wody, mieszamy te składniki i odstawiamy na ok.18 godzin. W ten sposób tak powstaje zaczyn.
  3. Po upływie 18 godzinach do zaczynu włączamy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dość dokładnie przy pomocy łyżki.
  4. Do wymieszanego ciasta opcjonalnie dołączamy dodatki (np. orzechy) i jeszcze raz je mieszamy.
  5. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami, bułką tartą lub odrobiną kaszy manny keksówki (forma o długości ok. 30 cm).
  6. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 godzin tak, aby wyrosło i mniej więcej podwoiło swoją objętość (czasami zdarza się, że chleb podwaja swoją objętość w 2-3 godziny).
  7. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temp. 220 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy przez 60 minut.
  8. Kiedy chleb zacznie się zbytnio rumienić, a zostało jeszcze dużo czasu, zmniejszamy temperaturę o 10-20 stopni i przykrywamy bochenek folią aluminiową. 
  9. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z formy i studzimy go na kratce. 
  10. Wystudzony możemy podawać z ulubionymi dodatkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: