Placek po węgiersku z przepisu Magdy Gessler to aromatyczny i sycący posiłek. W sam raz na obiad

Placek po węgiersku to danie, które zachwyci mięsożerców. Przepis Magdy Gessler czyni tę pyszną potrawę jeszcze lepszą. Sprawdźcie sami. Na pewno nie pożałujecie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Placek ziemniaczany a'la pizza

Placek po węgiersku tak naprawdę powinien się nazywać plackiem słowackim, ponieważ to właśnie Słowacy robią bardzo podobne danie. Jednak bez względu na pochodzenie, to naprawdę smaczna i sycąca potrawa. Koniecznie wypróbujcie przepis Magdy Gessler, pochodzący z jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji".

Placek po węgiersku Magdy Gessler ma ściśle określoną listę składników. Ważne są przyprawy

Do przygotowania tego dania są potrzebne następujące składniki:

Na placki ziemniaczane:

  • ziemniaki - 8 sztuk,
  • jajko,
  • cebula,
  • mąka - 2 łyżki,
  • przyprawy - pieprz, sól i majeranek.

Na farsz gulaszowy:

  • łopatka wieprzowa - pół kilograma (może być nieco więcej),
  • ogórki (kiszone) - 3 sztuki,
  • papryka (najlepiej czerwona),
  • cebula,
  • przecier pomidorowy (lub krojone pomidory) - opakowanie (lub dwa, zależnie od potrzeb),
  • czosnek - 3 ząbki,
  • smalec - łyżka,
  • przyprawy - kminek, papryka w proszku (słodka i chili), liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

Przygotowanie tej pysznej potrawy nie jest takie trudne. Zobaczcie sami

Przyrządzenie placków po węgiersku składa się z poniższych etapów:

Placki ziemniaczane:

  1. Zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce. Wymieszaj z mąką, jajkiem i przyprawami;
  2. Smaż placki wielkości patelni.

Farsz gulaszowy:

  1. Mięso pokrój w kostkę, posól i popieprz do smaku;
  2. Pokrój drobno cebulę, paprykę i ogórki;
  3. Na patelni rozpuść smalec, dodaj kminek i paprykę w proszku (słodka i chili);
  4. Podsmaż przez krótką chwilę;
  5. Dodaj mięso i smaż przez około 10 minut aż się zarumieni;
  6. Zdejmij z ognia i przełóż do garnka. Dodaj 1/3 szklanki wody;
  7. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, po czym dodaj paprykę i ogórki;
  8. Warzywa przełóż do garnka z mięsem. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy;
  9. Duś całość aż mięso będzie miękkie, a sam sos zrobi się gęsty.

Gotowe placki ziemniaczane polej farszem i złóż. Podawaj ze śmietaną i zieleniną lub posypane tartym serem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA