Kotlety mielone najsłynniejszego szefa kuchni. Zasada czterech części i zaskakujący słony składnik

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych mięsnych dań obiadowych. Jest stosunkowo proste do wykonania, sycące i smaczne. Warto wykorzystać włoski przepis na to danie od Gordona Ramsaya. Zobaczcie sami jak wygląda jego receptura na kotlety.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Gordon Ramsay ma własny przepis na kotlety mielone, który w oryginale możecie znaleźć na stronie internetowej Gordon Ramsay Recipes. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane, choć niektóre składniki różnią się od tych, które znamy z receptur naszych mam i babć. Spróbujcie sami, na pewno nie pożałujecie.

Kotlety mielone Magdy Gessler. Zastosuj trik z cebulką / zdjęcie ilustracyjneKotlety mielone Magdy Gessler. Zastosuj trik z cebulką. Niektórych zaskoczył

Kotlety mielone Gordona Ramsaya różnią się składnikami od tradycyjnych. Smakują też wyjątkowo

Jeśli chcesz przyrządzić kotlety według włoskiego przepisu Gordona Ramsaya, przygotuj sobie poniższe produkty:

  • mieloną wołowinę - pół kilograma,
  • chleb (suchy) - 2 - 3 kromki (zamiast tradycyjnej bułki),
  • jajka - 2 sztuki,
  • ser parmezan - 100 g (to wyjątkowy składnik Ramsaya),
  • bułkę tartą do panierki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól do smaku.

Kotlety mielone w nowej odsłonieKotlety mielone bez jajka - czy to możliwe? Owszem i nie wpływa na smak

Przygotowanie kotletów mielonych Gordona Ramsaya nie jest trudne. Zasady są podobne

Etapy przyrządzania włoskiej wersji mielonych są następujące:

  1. Chleb namocz w wodzie, po czym dobrze odciśnij. Ser zetrzyj na tarce;
  2. Umieść mielone mięso w misce razem z chlebem, jednym jajkiem, parmezanem i odrobiną soli;
  3. Wyrób masę aż będzie jednorodna i podziel ją na cztery równe części;
  4. Z każdej części formuj kulki. Spłaszcz je lekko na kształt hamburgera;
  5. Drugie jajko wbij na talerz i maczaj w nim kotlety, po czym obtaczaj w bułce tartej;
  6. Kotlety smaż na odrobinie tłuszczu na rozgrzanej patelni aż będą rumiane z obu stron;

Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj jeszcze gorące. Będą w sam raz do ziemniaków i surówki. Sprawdzą się też w roli hamburgerów. Na pewno zaskoczysz nimi zarówno bliskich, jak i gości. 

Smacznego!

Więcej o: