Kotlety mielone najsłynniejszego szefa kuchni. Zasada czterech części i zaskakujący słony składnik

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych mięsnych dań obiadowych. Jest stosunkowo proste do wykonania, sycące i smaczne. Warto wykorzystać włoski przepis na to danie od Gordona Ramsaya. Zobaczcie sami jak wygląda jego receptura na kotlety.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Gordon Ramsay ma własny przepis na kotlety mielone, który w oryginale możecie znaleźć na stronie internetowej Gordon Ramsay Recipes. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane, choć niektóre składniki różnią się od tych, które znamy z receptur naszych mam i babć. Spróbujcie sami, na pewno nie pożałujecie.

Kotlety mielone Gordona Ramsaya różnią się składnikami od tradycyjnych. Smakują też wyjątkowo

Jeśli chcesz przyrządzić kotlety według włoskiego przepisu Gordona Ramsaya, przygotuj sobie poniższe produkty:

  • mieloną wołowinę - pół kilograma,
  • chleb (suchy) - 2 - 3 kromki (zamiast tradycyjnej bułki),
  • jajka - 2 sztuki,
  • ser parmezan - 100 g (to wyjątkowy składnik Ramsaya),
  • bułkę tartą do panierki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól do smaku.

Przygotowanie kotletów mielonych Gordona Ramsaya nie jest trudne. Zasady są podobne

Etapy przyrządzania włoskiej wersji mielonych są następujące:

  1. Chleb namocz w wodzie, po czym dobrze odciśnij. Ser zetrzyj na tarce;
  2. Umieść mielone mięso w misce razem z chlebem, jednym jajkiem, parmezanem i odrobiną soli;
  3. Wyrób masę aż będzie jednorodna i podziel ją na cztery równe części;
  4. Z każdej części formuj kulki. Spłaszcz je lekko na kształt hamburgera;
  5. Drugie jajko wbij na talerz i maczaj w nim kotlety, po czym obtaczaj w bułce tartej;
  6. Kotlety smaż na odrobinie tłuszczu na rozgrzanej patelni aż będą rumiane z obu stron;

Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj jeszcze gorące. Będą w sam raz do ziemniaków i surówki. Sprawdzą się też w roli hamburgerów. Na pewno zaskoczysz nimi zarówno bliskich, jak i gości. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.