Banany z czarną skórką - czy można je bezpiecznie jeść? Kolor owocu może mieć duże znaczenie dla smaku

Kolor skórki od banana świadczy o jego poziomie dojrzałości. Wbrew pozorom te przejrzałe i sczerniałe owoce są dla nas najzdrowsze, a przy okazji najsłodsze. Jeśli dotychczas lądowały w koszu - to duży błąd. Sprawdź jak je wykorzystać - efekt będzie wyjątkowo smaczny!

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Banany to popularne i lubiane owoce, które są smaczną i zdrową przekąską lub ciekawym dodatkiem do deserów i wypieków. Ich intensywny smak zależy od rodzaju, kraju pochodzenia i poziomu dojrzałości. Jeśli kolor owoców zmienił się na ciemny lub na skórce pojawiły się kropki to znak, by wykorzystać je do jednego z naszych przepisów. Ale nie wyrzucaj ich tylko dlatego, że skórka zmieniła odcień!

Czarna skórka od banana świadczy o poziomie słodkości

Robiąc zakupy, zazwyczaj sięgamy po żółte banany, których skórka pozbawiona jest przebarwień i skaz. Takie owoce mają jędrną konsystencję i są szczególnie zalecane cukrzykom, ponieważ ich jedzenie nie wywołuje nagłego wyrzutu cukru we krwi. Mniej dojrzałe banany mają niski indeks glikemiczny, co jest ważne także w przypadku osób chorujących na insulinooporność. Surowe banany są bogate w błonnik pokarmowy, który jest ważnym składnikiem odżywczym dla diabetyków.

Co jednak gdy nasze banany zdążyły dojrzeć do tego stopnia, że zmieniły kolor na ciemniejszy? Bez obaw - nadal można je spożywać. To świadczy tylko o poziomie ich słodkości. Owoce, których skórka pokryta jest ciemnymi plamami, są jeszcze mocniej dojrzałe niż te cętkowane. Co prawda nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale to tylko pozory. Ich smak uważany jest za najlepszy, ponadto ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców, dowiodły, że banany, na których powoli zaczynają pojawiać się czarne cętki, są o wiele zdrowsze, niż te żółte. Przede wszystkim są one bardzo bogate w przeciwutleniacze, łagodzą również zgagę, łagodzą dolegliwości związane z wrzodami, zapobiegają anemii, łagodzą skurcze menstruacyjne i mają wiele innych korzyści.

Zobacz wideo Nietypowe zastosowania skórki od banana. Wyczyścisz nią między innymi... skórzane buty!

Co można przygotować z dojrzałych bananów? 

Jeśli dojrzałe banany nie należą do naszych ulubionych, warto przygotować z nich coś pysznego i jednocześnie uchronić przed wyrzuceniem. Jednym z najszybszych sposobów jest wykorzystanie bananów do smoothie lub szejka. Wystarczy dodać je do mleka, jogurtu lub połączyć z innymi owocami, zmiksować i gotowe.

Dla miłośników wypieków dojrzałe banany przydadzą się jako dodatek do aromatycznego chlebka bananowego. Przepis na niego znajdziesz w naszym artykule: Chlebek bananowy puszyste ciasto z kilku składników. Prosty przepis dla miłośników słodkości. Ponadto owoce można wykorzystać do puddingu, placuszków czy jako dodatek do lodów. 

Więcej o: