Śniadanie kontynentalne. Co zawiera i dlaczego jest tak popularne w hotelach?

Śniadanie kontynentalne to popularny poranny posiłek przeważnie podawany w formie bufetu. Przeważnie wybierane jest przez tych podróżnych, którzy nie chcą spożywać zbyt obfitych śniadań, albo są nastawieni na aktywne zwiedzanie, co wiąże się z tym, że ich rozkład dnia mógłby wykluczyć spożywanie obfitych obiadów.

Śniadanie kontynentalne definiowane jest jako lekki posiłek na początek dnia, które zazwyczaj obejmuje wypieki, dżem, owoce oraz kawę. Skąd wzięła się jego nazwa i dlaczego opłaca się je serwować w hotelach?

Zobacz wideo Uratuj swoje śniadanie! Jak wyjąć skorupkę z jajecznicy?

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Skąd pochodzi termin "śniadanie kontynentalne"? 

Określenie to pochodzi z Wielkiej Brytanii. Zostało wymyślone w drugiej połowie XIX wieku. Powstało jako wyraźny kontrapunkt dla śniadań w stylu amerykańskim, które bazują na dużej ilości jaj, naleśników, tostów oraz mięsie. Oprócz ukazania różnicy w menu, które miało być lżejsze, mniej tłuste i kaloryczne, chciano podkreślić, że to posiłek składający się na dania pochodzące z kuchni europejskich. Głównymi inspiracjami miały być takie państwa jak Francja oraz te pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. 

Śniadanie kontynentalne jest równie popularne, co śniadanie brytyjskie. Istnieje jednak między nimi wyraźna różnica. Śniadanie w stylu brytyjskim obejmuje gorące dania, takie jak jajecznica, smażony boczek, parówki, oraz pudding, których z kolei nie znajdziemy w menu śniadania kontynentalnego (jak wyjaśnia: akademiasmaku.pl).

Z czego najczęściej składa się śniadanie kontynentalne? Jakie są jego zalety?

Śniadania kontynentalne są zróżnicowane w zależności od indywidualnego menu, choć najczęściej składa się z następujących produktów:

  • ciasteczka (np. owsiane),
  • owoce (np. winogrona, borówki, truskawki),
  • chleb, bułki, rogaliki croissanty,
  • mini gofry z miodem,
  • dżemy/konfitury,
  • sery - twarogi, sery żółte, parmezany, sery pleśniowe,
  • kawa i herbata,
  • gorąca czekolada,
  • soki owocowe,
  • do wyboru: płatki śniadaniowe, jajka, wędliny, owsianka, 

Do zalet śniadań kontynentalnych niewątpliwie należy ich różnorodność i prostota. Sprawdzają się w szczególności u tych osób, które planują podróż i planują o bardzo wczesnej porze opuścić hotel. Takie śniadania są bowiem lekkostrawne i dodają energii. Innym plusem jest łatwość przygotowania. Ponieważ większość składników nie musi być gotowana, nie potrzeba dużego personelu do sporządzenia porannego menu (źródło: hotelmerkury.pl).

Więcej o:
Copyright © Agora SA