Charlotte malinowa. Przepis na wyjątkowe ciasto bez pieczenia z nutą malin

Charlotte z malinami to pyszne i delikatne ciasto, którego głównym składnikiem są maliny. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyca. Niesamowite jest to, że z tak zwykłych produktów można wyczarować efektowny deser. Przedstawiamy przepis na ciasto Charlotte - krok po kroku.

Charlotte z malinami – przepis na pyszne ciasto

Ciasto ciasto charlotte z malinami zawsze pięknie się prezentuje, a w dodatku jest proste w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga pieczenia. Najważniejsze jest jednak to, że smakuje obłędnie. Słodkie biszkopty, lekko kwaskowy i orzeźwiający mus malinowy oraz delikatna masa śmietanowa to idealne połączenie na upalne dni. Świetnie sprawdzą się w tym cieście także inne owoce lata.

Składniki:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 750 g malin
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  •  2 budynie malinowe
  • tabliczka 100 g czekolady białej
  • 250 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka malinowa

Ciasto Charlotte - przepis

Przygotowanie: 

Krok 1

Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż folią (najlepiej z rękawa do pieczenia). Biszkopty przytnij tak, by utrzymały się w pionie. Wyłóż nimi boki i dno formy. 

Krok 2

Masa malinowa: z odmierzonych 750 g malin odmierz 500 g i zblenduj, następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Taki mus malinowy przelej  do garnka, dodaj 350 ml mleka i cukier. Wymieszaj i zagotuj. W pozostałych 150 ml mleka rozpuść dwa budynie malinowe i wlej powoli do gotującego się musu z mlekiem i cukrem. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia, po czym odstaw do ostygnięcia. Mieszaj co kilkanaście minut, by nie powstał na budyniu kożuszek. Kiedy masa malinowa nie jest całkowicie ostudzona, przelej ją do wcześniej przygotowanej formy z biszkoptami. Rozprowadź masę równo szpatułką do ciasta i przykryj folią spożywczą.

Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Krok 3

Masa śmietanowa: białą czekoladę połam na kostki, a śmietankę podgrzej dość mocno. Przełóż czekoladę do ciepłej śmietanki i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie wystudź masę z białą czekoladą i dodaj do miski z mascarpone. Wymieszaj całość mikserem na dużych obrotach do momentu, kiedy składniki połączą się i masa będzie puszysta.

Zagotuj wodę i przelej do szklanki do 1/4 części jej wysokości, dosyp żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Lekko wystudzoną żelatynę wlej niewielkim strumieniem do masy z serka, śmietanki i czekolady oraz dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Krok 4

Galaretkę malinową rozpuść w 350 ml gorącej wody. Odczekaj do całkowitego ostygnięcia. Następnie z tortownicy ściągnij folię spożywczą z masy malinowej i wyłóż na wierzch masę śmietanową. Za pomocą szpatułki wygładź równo masę. Na wierzchu poukładaj pozostałe 250 g malin i całość zalej ostudzoną i tężejącą galaretką malinową.

Odstaw do lodówki na ok. 5 godzin - do całkowitego stężenia. Udekoruj listkami mięty i przepyszny deser gotowy. 

Zobacz też: Ciasto jogurtowe z owocami to hit na lato! Jakie przygotować? Mamy kilka pomysłów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.