Czy młodą kapustę można kisić? Nawet trzeba! Sposób banalny, a smak genialny

Kiszona kapusta to klasyk kuchni polskiej i niektórych regionów Europy Wschodniej. Najczęściej przygotowujemy ją na jesieni z dojrzałych główek białej kapusty i ten sposób znamy doskonale. A gdyby tak ukisić młodą kapustę? Czy to w ogóle się uda i jak będzie smakować? Poniżej rozwiejemy wątpliwości.

Więcej sposobów na wykorzystanie młodej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Młodą kapustę najchętniej jemy na ciepło z koperkiem i podajemy z młodymi ziemniaczkami. Czasem dodajemy do niej także podsmażoną kiełbasę z cebulą, dokładamy odrobinę przecieru pomidorowego i w ten sposób mamy najlepszy wiosenny bigos. Także młoda kapusta zasmażana ze śmietaną to coś, czym chętnie się zajadamy, szczególnie w towarzystwie schabowego. Jednak rzadko się słyszy, żeby ktoś kisił młodą kapustę. W kraju nad Wisłą kiszonki są bardzo popularne i lubiane. Przecież kiszone ogórki i kapusta kiszona to niemal nasze dobro narodowe. Czy zatem nie popełnimy błędu, zabierając się za kiszenie młodej kapusty? Nie. Kiszona młoda kapusta nie tylko jest pyszną przekąską i bazą dla wielu dań, ale także najlepszym probiotykiem, który łatwo samodzielnie zrobimy. Jeśli masz pod ręką kilka czystych słoików, główkę młodej kapusty oraz kilka innych drobiazgów, zabierz się za kiszenie, a my poniżej podpowiemy ci, jak krok po kroku powinien przebiegać ten proces.

Norweska restauracja UnderNorweska restauracja Under sprzyja podwodnym gatunkom

Jak kisić młodą kapustę? Przepis na najlepszą domową kiszonkę tej wiosny

Do wykonania wiosennej kiszonki potrzebujesz:

  • dużej główki młodej kapusty lub dwóch mniejszych, razem ok. 4 kg
  • na każdy kg kapusty jedna pełna łyżka soli kamiennej
  • 1 kg marchewki
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Oprócz tego przyda ci się duża miska lub kamionka, talerz i coś ciężkiego do obciążenia oraz gumowe rękawiczki.

Kiszona młoda kapusta - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Kapustę oczyść, dokładnie umyj i poszatkuj. Odrzuć środkowy głąb i całość przełóż do miski. Następnie dodaj sól i wymieszaj dokładnie dłońmi. Warto założyć do tego rękawiczki, ponieważ sól może delikatnie uszkodzić nasze dłonie. Odstaw na 15-20 minut, aż kapusta zacznie puszczać sok.
  2. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do miski z kapustą. Dodaj także przeciśnięty czosnek oraz koperek.
  3. Kiedy wszystkie składniki są już w misce, zacznij ugniatać (tak jak ciasto drożdżowe) tak długo, aż kapusta puści tak dużo soku, że niemal będzie w nim pływać. 
  4. Jeśli masz kamionkę, przełóż do niej kapustę. Jeśli nie, pozostaw ją w misce lub przełóż do dużego słoja i obciąż talerzem bądź innym ciężkim przedmiotem tak, aby kapusta była dobrze dociśnięta. Nie przejmuj się, jeśli sok wypłynie na powierzchnię.
  5. Kamionkę z kapustą zostaw na 3-4 dni. Drugiego dnia możesz zobaczyć, że sok zaczyna się pienić - wówczas zdejmij pianę i zamieszaj kapustę i ponownie obciąż ją talerzem. Podczas kiszenia mieszaj ją co najmniej 3 razy.
  6. Kiedy kapusta już pachnie i smakuje kiszonką, przygotuj sterylne słoiki i przełóż ją do nich, porządnie uciskając. Następnie szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.

Wskazówka: Po kilku dniach możesz zobaczyć, że w słoikach pojawiły się pęcherze powietrza. Wówczas należy odkręcić słoiki i uwolnić jego nadmiar, ponieważ kiedyś zdarzyło mi się, że jeden ze słoików wybuchł.

Młoda kapusta ukiszona w ten sposób to baza do aromatycznego kapuśniaku, idealnie sprawdzi się w  lekkim bigosie, a surówka wychodzi z niej najlepsza na świecie. Nadaje się także jako dodatek do dań z grilla - wyśmienicie współgra z kiełbaską czy karkówką, najlepsza jednak jest prosto ze słoika w roli orzeźwiającej przekąski. W smaku bardzo przypomina tradycyjną kapustę kiszoną, jednak jest nieco słodsza i łagodniejsza i tak jak tradycyjna pachnie i smakuje jesienią, tak młoda ma w sobie wiosnę.  Oprócz walorów smakowych taka kiszonka to najlepsze wsparcie dla naszych jelit - a jak powszechnie wiadomo, jelita są drugim mózgiem. Jeśli jesteś wielbicielem kiszonek, a dodatkowo chcesz cieszyć się zdrowiem i jasnością umysłu, warto regularnie sięgać po młodą kapustę w formie lekkiej kiszonki.

Sałatka mistrzówSałatka mistrzów Ewy Wachowicz - idealna na grilla. Ten sos to hit

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: