Więcej sposobów na wykorzystanie młodej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Młodą kapustę najchętniej jemy na ciepło z koperkiem i podajemy z młodymi ziemniaczkami. Czasem dodajemy do niej także podsmażoną kiełbasę z cebulą, dokładamy odrobinę przecieru pomidorowego i w ten sposób mamy najlepszy wiosenny bigos. Także młoda kapusta zasmażana ze śmietaną to coś, czym chętnie się zajadamy, szczególnie w towarzystwie schabowego. Jednak rzadko się słyszy, żeby ktoś kisił młodą kapustę. W kraju nad Wisłą kiszonki są bardzo popularne i lubiane. Przecież kiszone ogórki i kapusta kiszona to niemal nasze dobro narodowe. Czy zatem nie popełnimy błędu, zabierając się za kiszenie młodej kapusty? Nie. Kiszona młoda kapusta nie tylko jest pyszną przekąską i bazą dla wielu dań, ale także najlepszym probiotykiem, który łatwo samodzielnie zrobimy. Jeśli masz pod ręką kilka czystych słoików, główkę młodej kapusty oraz kilka innych drobiazgów, zabierz się za kiszenie, a my poniżej podpowiemy ci, jak krok po kroku powinien przebiegać ten proces.
Do wykonania wiosennej kiszonki potrzebujesz:
Oprócz tego przyda ci się duża miska lub kamionka, talerz i coś ciężkiego do obciążenia oraz gumowe rękawiczki.
Wskazówka: Po kilku dniach możesz zobaczyć, że w słoikach pojawiły się pęcherze powietrza. Wówczas należy odkręcić słoiki i uwolnić jego nadmiar, ponieważ kiedyś zdarzyło mi się, że jeden ze słoików wybuchł.
Młoda kapusta ukiszona w ten sposób to baza do aromatycznego kapuśniaku, idealnie sprawdzi się w lekkim bigosie, a surówka wychodzi z niej najlepsza na świecie. Nadaje się także jako dodatek do dań z grilla - wyśmienicie współgra z kiełbaską czy karkówką, najlepsza jednak jest prosto ze słoika w roli orzeźwiającej przekąski. W smaku bardzo przypomina tradycyjną kapustę kiszoną, jednak jest nieco słodsza i łagodniejsza i tak jak tradycyjna pachnie i smakuje jesienią, tak młoda ma w sobie wiosnę. Oprócz walorów smakowych taka kiszonka to najlepsze wsparcie dla naszych jelit - a jak powszechnie wiadomo, jelita są drugim mózgiem. Jeśli jesteś wielbicielem kiszonek, a dodatkowo chcesz cieszyć się zdrowiem i jasnością umysłu, warto regularnie sięgać po młodą kapustę w formie lekkiej kiszonki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.