Jak ugotować bób? Trzymaj się prostej zasady, aby był miękki i smaczny

Jak ugotować bób? To warzywo strączkowe, którym chętnie zajadamy się latem. Warto więc wykorzystać ten okres i wprowadzić bób do swojej diety. Wiele osób jest przekonanych, że ugotowanie bobu jest trudne. Nic bardziej mylnego! Przedstawiamy najlepszy sposób na przygotowanie bobu.

Bób ma nie tylko walory smakowe, ale też zdrowotne. Jest doskonałym źródłem białka, dzięki czemu z łatwością może zastępować białko zwierzęce. Dlatego też często występuje w diecie wegetarian i wegan. Zawiera też węglowodany, liczne aminokwasy, mnóstwo witamin, takich jak ryboflawina, witamina A i D oraz E. Zawiera również najważniejsze mikro i makroelementy, żelazo, cynk, potas, magnez i wapń.

Zobacz wideo Płaczesz jak bóbr podczas krojenia cebuli? Sprawdź, co zrobić, by tego uniknąć

Jak ugotować bób? Dzięki temu będzie miękki

Gotowanie bobu nie jest trudne. Warto jednak wybrać do tego odpowiedniej jakości bób ze sprawdzonego źródła - na przykład z lokalnego targu. Należy jednak uważać, gdyż sprzedawany w foliowych woreczkach może być zepsuty - warto więc na to uważać podczas zakupów.

Przed gotowaniem należy dokładnie umyć bób w zimnej wodzie. Następnie gotować w dużej ilości wody - na każdy kilogram bobu przypada ok. 2 litry wody. Nie wolno zapominać, że bób powinien być gotowany pod przykryciem.

Jak długo gotować bób? To zależy

Długość gotowania bobu uzależniona jest od tego, jaką odmianę chcemy ugotować. Jeśli mamy do czynienia z wczesnym gatunkiem bobu, wystarczy, że będziemy gotować go około 10-15 minut. W przypadku odmiany późnej należy gotować go nieco dłużej. Bób mrożony należy gotować około 20 minut.

Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak jeść bób? Możemy jeść go ze skórką lub bez

Ugotowany bób można jeść zarówno ze skórką, ale i bez niej. Najlepiej smakuje z łyżką masła lub podsmażonym czosnkiem i drobno pokrojoną cebulą. Świetnie będzie smakował również z jogurtem z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół.

Więcej o: