Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki to prosta receptura i zawsze wszystkim smakują, bez znaczenia, czy podawane są na słodko, czy też może w wersji wytrawnej. Dziś przychodzimy do ciebie z przepisem na naleśniki, które kradną serca, wszystko za sprawą dodatku masła - poznaj przepis na obłędne francuskie naleśniki.
Jak wyglądały wesela w PRL-u? "Dziadek pilnował, żeby goście nie kradli zastawy"
Przepis na naleśniki prosto z paryskiej śniadaniowni
Składniki:
- 3 szklanki maki pszennej o niskim typie przemiału
- 0,5 szklanki gazowanej wody
- 2 szklanki mleka
- 3 średnie jajka
- 70 g rozpuszczonego masła
- odrobina soli
Naleśniki z masłem - sposób wykonania
- Na patelni rozpuść masło, ale doprowadź do jego zagotowania.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj mleko oraz wodę i zmiksuj na gładkie ciasto.
- Do ciasta na naleśniki dodaj masło i ponownie zmiksuj.
- Rozgrzej patelnię, na której roztopione zostało masło. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch patelnią, rozprowadź ciasto po całej jej powierzchni.
- Naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor. W razie potrzeby dodaj na patelnię odrobinę masła.
Takie naleśniki bosko smakują w każdej postaci, ale także świetnie sprawdzą się do krokietów - będą cienkie i elastyczne. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje naleśniki są najlepsze na świecie, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Drożdżówki z truskawkami domowej roboty. Smakują lepiej niż z piekarni
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.