Leczo z cukinii to świetna propozycja na lekki i pożywny obiad. Warzywna wersja węgierskiego dania przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Zajadać się nim będą także fani dobrej kuchni. Wyjaśniamy, jak przygotować dobre leczo.
istock.com
REKLAMA
REKLAMA
Leczo z cukinii idealnie nadaje się na wakacyjny posiłek. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste, a smak młodych warzyw przypadnie ci do gustu. Do tego te piękne kolory na talerzu! Potrawę ugotujesz w jednym garnku, dzięki czemu inne naczynia pozostaną czyste.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Leczo z cukinii. Przygotuj warzywne składniki
Produkty:
trzy cukinie,
pół główki czosnku,
dwie cebule,
trzy papryki,
bakłażan,
200 g pieczarek,
dwa duże pomidory,
300 g passaty pomidorowej,
10 łyżek oliwy,
garść oregano i bazylii,
po łyżeczce soli, pieprzu, papryki słodkiej i papryki wędzonej.
Leczo z cukinii. Jednogarnkowe danie, które szybko przygotujesz
Warzywa umyj i obierz. Ułóż je w dużej misce.
Czosnek pokrój w plasterki, cebulę zaś poszatkuj. Podsmażaj je na oliwie w dużym garnku. Ustaw średnią moc palnika.
Pokrój paprykę na mniejsze kawałki. Po kilku minutach wrzuć warzywo do garnka. Wymieszaj.
Pieczarki pokrój w ćwiartki. Przygotuj też bakłażana. Jeżeli jest młody, nie musisz go obierać. Wystarczy tylko, że odkroisz końce. Warzywo pokrój w kostkę. Oba składniki dodaj do reszty produktów.
Cukinię obierz (jeśli jest starsza) i ją również pokrój na mniejsze kawałki. Bazylię i oregano poszatkuj (możesz też użyć suszonych ziół).
Wszystkie składniki gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
Dodaj pokrojone pomidory i passatę.
Leczo dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Możesz dosypać też pieprz cayenne lub chilli, jeżeli wolisz ostrzejszy smak.
Wymieszaj zawartość garnka. Danie gotuj do miękkości warzyw.