Leczo z cukinii. Wegetariańska wersja słynnego dania z Węgier. Warzywa i przyprawy podbiją jego smak

Leczo z cukinii to świetna propozycja na lekki i pożywny obiad. Warzywna wersja węgierskiego dania przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Zajadać się nim będą także fani dobrej kuchni. Wyjaśniamy, jak przygotować dobre leczo.

Leczo z cukinii idealnie nadaje się na wakacyjny posiłek. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste, a smak młodych warzyw przypadnie ci do gustu. Do tego te piękne kolory na talerzu! Potrawę ugotujesz w jednym garnku, dzięki czemu inne naczynia pozostaną czyste. 

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską


Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Leczo z cukinii. Przygotuj warzywne składniki

Produkty:

  • trzy cukinie,
  • pół główki czosnku,
  • dwie cebule,
  • trzy papryki,
  • bakłażan,
  • 200 g pieczarek,
  • dwa duże pomidory,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 10 łyżek oliwy,
  • garść oregano i bazylii,
  • po łyżeczce soli, pieprzu, papryki słodkiej i papryki wędzonej.

Leczo z cukinii. Jednogarnkowe danie, które szybko przygotujesz

  1. Warzywa umyj i obierz. Ułóż je w dużej misce.
  2. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę zaś poszatkuj. Podsmażaj je na oliwie w dużym garnku. Ustaw średnią moc palnika.
  3. Pokrój paprykę na mniejsze kawałki. Po kilku minutach wrzuć warzywo do garnka. Wymieszaj.
  4. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Przygotuj też bakłażana. Jeżeli jest młody, nie musisz go obierać. Wystarczy tylko, że odkroisz końce. Warzywo pokrój w kostkę. Oba składniki dodaj do reszty produktów.
  5. Cukinię obierz (jeśli jest starsza) i ją również pokrój na mniejsze kawałki. Bazylię i oregano poszatkuj (możesz też użyć suszonych ziół).
  6. Wszystkie składniki gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
  7. Dodaj pokrojone pomidory i passatę. 
  8. Leczo dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Możesz dosypać też pieprz cayenne lub chilli, jeżeli wolisz ostrzejszy smak. 
  9. Wymieszaj zawartość garnka. Danie gotuj do miękkości warzyw. 
Więcej o: