Pyszna letnia sałatka z cukinii z pieczarkami i białym serem. Przepis Karola Okrasy w sam raz na lato

Letnia sałatka z cukinii, pieczarek i białego sera to pomysł na pyszne wykorzystanie zdrowego warzywa. Sałatka cukiniowa jest z przepisu znanego kucharza Karola Okrasy. Koniecznie spróbujcie tego dania.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Cukinia to warzywny symbol lata. Chociaż warzywo zwykle podaje się na ciepło, to równie dobrze można podawać je na surowo. Karol Okrasa w 227. odcinku programu "Okrasa łamie przepisy" podzielił się recepturą na sałatkę z cukinii, pieczarek i białego sera. Robi się bardzo szybko z niewielu składników i jest naprawdę pyszna. Przekonajcie się sami.

Krem z cukiniiZupa krem z cukinii z ziemniakami - poznaj pomysły na szybki obiad

Sałatka z cukinii składa się z kilku składników. Zobacz, czego potrzebujesz

Do zrobienia sałatki przygotuj następujące produkty:

  • cukinię - 2 sztuki (zieloną i żółtą),
  • por (białą część) - połowę,
  • pieczarki (małe) - 200 gramów,
  • ser twarogowy (dowolny) - 150 gramów,
  • cytrynę,
  • czosnek - jeden ząbek,
  • sos sojowy - 2 łyżki,
  • sos Worcester - 2 łyżki,
  • olej z ostropestu - 4 łyżki,
  • olej rzepakowy - 2 łyżki,
  • przyprawy - miód (łyżeczka) oraz sól I pieprz do smaku.

Placki z cukiniiPlacki z cukinii - przepis. Warzywny odzysk z rosołu idealnie podkreśli ich smak

Przygotowanie sałatki z cukinii jest proste szybkie. Każdy sobie poradzi

Sałatka cukiniowa Karola Okrasy nie jest wcale skomplikowana w przyrządzeniu:

  1. Pieczarki umyj, osusz i przekrój na połówki;
  2. Zrób marynatę z sosów, czosnku, startej skórki cytrynowej, oleju rzepakowego oraz soli i pieprzu;
  3. W przygotowanej mieszańce umieść pieczarki i odstaw na bok;
  4. Zrób sos do sałatki z oleju ostropestowego i rzepakowego, startej skórki cytrynowej, odrobiny czosnku oraz pieprzu;
  5. Obie cukinie pokrój w długie i szerokie pasy za pomocą obieraczki do warzyw;
  6. Miąższ z cukinii odłóż do innych potraw;
  7. Pora pokrój na małe, około półcentymetrowe plasterki, a ser pokrusz;
  8. Przełóż cukinię i pora do miski. Wymieszaj delikatnie z wcześniej zrobionym sosem;
  9. Dodaj pokruszony ser skropiony miodem;
  10. Na szczyt sałatki połóż marynowane pieczarki.

Smacznego!

Więcej o: