Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Cukinia to warzywny symbol lata. Chociaż warzywo zwykle podaje się na ciepło, to równie dobrze można podawać je na surowo. Karol Okrasa w 227. odcinku programu "Okrasa łamie przepisy" podzielił się recepturą na sałatkę z cukinii, pieczarek i białego sera. Robi się bardzo szybko z niewielu składników i jest naprawdę pyszna. Przekonajcie się sami.
Sałatka z cukinii składa się z kilku składników. Zobacz, czego potrzebujesz
Do zrobienia sałatki przygotuj następujące produkty:
- cukinię - 2 sztuki (zieloną i żółtą),
- por (białą część) - połowę,
- pieczarki (małe) - 200 gramów,
- ser twarogowy (dowolny) - 150 gramów,
- cytrynę,
- czosnek - jeden ząbek,
- sos sojowy - 2 łyżki,
- sos Worcester - 2 łyżki,
- olej z ostropestu - 4 łyżki,
- olej rzepakowy - 2 łyżki,
- przyprawy - miód (łyżeczka) oraz sól I pieprz do smaku.
Przygotowanie sałatki z cukinii jest proste szybkie. Każdy sobie poradzi
Sałatka cukiniowa Karola Okrasy nie jest wcale skomplikowana w przyrządzeniu:
- Pieczarki umyj, osusz i przekrój na połówki;
- Zrób marynatę z sosów, czosnku, startej skórki cytrynowej, oleju rzepakowego oraz soli i pieprzu;
- W przygotowanej mieszańce umieść pieczarki i odstaw na bok;
- Zrób sos do sałatki z oleju ostropestowego i rzepakowego, startej skórki cytrynowej, odrobiny czosnku oraz pieprzu;
- Obie cukinie pokrój w długie i szerokie pasy za pomocą obieraczki do warzyw;
- Miąższ z cukinii odłóż do innych potraw;
- Pora pokrój na małe, około półcentymetrowe plasterki, a ser pokrusz;
- Przełóż cukinię i pora do miski. Wymieszaj delikatnie z wcześniej zrobionym sosem;
- Dodaj pokruszony ser skropiony miodem;
- Na szczyt sałatki połóż marynowane pieczarki.
Smacznego!