Wyjątkowe leczo z cukinii. Przepis pozwoli cieszyć się smakiem letnich warzyw

Leczo to węgierskie danie, które podbiło serca wielu Polaków. Można się spotkać z jego różnymi wariacjami. Z boczniakami, bakłażanem, a może z kurczakiem? My dzisiaj przedstawiamy wam przepis na wyborne leczo z cukinii.

Leczo to potrawa, która przywędrowała do nas prosto z Węgier. W oryginalnej wersji bazuje na pomidorach, cebuli i świeżej papryce, jednak wiele osób ulepsza je takimi składnikami jak kiełbasa lub jajka. Istotnym elementem jest również papryka w proszku, którą doprawiana jest całość. W zależności od wykorzystanych produktów potrawa może być traktowana jako dodatek do dania głównego lub jako osobny posiłek. My dzisiaj proponujemy leczo z cukinii. Przepis jest niezwykle prosty! 

Wekowanie słoikówPasteryzacja w zmywarce? To możliwe. Weki zrobią się same, a ty odpoczniesz

Zobacz wideo Leczo w bułce - wersja przenośna

Leczo z cukinii - przepis

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • 2 papryki czerwone,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 3 duże pomidory (bez skórki),
  • 250 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g kiełbasy (najlepiej drobiowej),
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra.

Zupa pomidorowa króluje na polskich stołachZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Królowa polskich zup będzie wyborna

Wykonanie: 

  1. Na początku zajmujemy się cukinią. Myjemy ją, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. 
  2. Obieramy cebulę, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. 
  3. Myjemy paprykę i również kroimy w kostkę. 
  4. Następnie zabieramy się za dodatek mięsny. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli, co chwilę mieszając. 
  5. Pomidory sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą, zdejmujemy skórkę oraz kroimy w kostkę. 
  6. Pomidory, wraz z pozostałymi warzywami, dodajemy do patelni z cebulą i kiełbasą. Smażymy do zarumienienia i osiągnięcia miękkości wszystkich składników.
  7. Przygotowane warzywa z kiełbasą przekładamy do garnka i zalewamy przecierem pomidorowym.
  8. Całość gotujemy pod przykryciem maksymalnie 10 minut.
  9. Ostatnim krokiem jest przyprawienie naszego dania. Do przygotowanego leczo dodajemy czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.
  10. Jeśli lubimy słodkie dania, możemy dodać odrobinę cukru. Fani ostrych potraw, razem z cebulą, mogą dodać do leczo podsmażone chilli.

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.