Leczo to potrawa, która przywędrowała do nas prosto z Węgier. W oryginalnej wersji bazuje na pomidorach, cebuli i świeżej papryce, jednak wiele osób ulepsza je takimi składnikami jak kiełbasa lub jajka. Istotnym elementem jest również papryka w proszku, którą doprawiana jest całość. W zależności od wykorzystanych produktów potrawa może być traktowana jako dodatek do dania głównego lub jako osobny posiłek. My dzisiaj proponujemy leczo z cukinii. Przepis jest niezwykle prosty!
Pasteryzacja w zmywarce? To możliwe. Weki zrobią się same, a ty odpoczniesz
Zobacz wideo
Leczo w bułce - wersja przenośna
Leczo z cukinii - przepis
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- 2 papryki czerwone,
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 3 duże pomidory (bez skórki),
- 250 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g kiełbasy (najlepiej drobiowej),
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Królowa polskich zup będzie wyborna
Wykonanie:
- Na początku zajmujemy się cukinią. Myjemy ją, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę.
- Obieramy cebulę, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
- Myjemy paprykę i również kroimy w kostkę.
- Następnie zabieramy się za dodatek mięsny. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli, co chwilę mieszając.
- Pomidory sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą, zdejmujemy skórkę oraz kroimy w kostkę.
- Pomidory, wraz z pozostałymi warzywami, dodajemy do patelni z cebulą i kiełbasą. Smażymy do zarumienienia i osiągnięcia miękkości wszystkich składników.
- Przygotowane warzywa z kiełbasą przekładamy do garnka i zalewamy przecierem pomidorowym.
- Całość gotujemy pod przykryciem maksymalnie 10 minut.
- Ostatnim krokiem jest przyprawienie naszego dania. Do przygotowanego leczo dodajemy czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.
- Jeśli lubimy słodkie dania, możemy dodać odrobinę cukru. Fani ostrych potraw, razem z cebulą, mogą dodać do leczo podsmażone chilli.
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.