Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Potrawy bliskowschodnie to prawdziwa uczta zmysłów - intensywne kolory, kuszące zapachy i aromatyczne przyprawy tworzą niesamowite kompozycje, które estetycznie podane w formie dania lub mezze sprawiają ogromne wrażenie, któremu nie można się oprzeć. Prawdziwym klasykiem jest pasta z ciecierzycy lub innych strączków, czyli nic innego jak hummus.
Hummus wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, ale dzisiaj popularny jest już na całym świecie. Termin pochodzi z języka arabskiego i oznacza „ciecierzyca". Nazwa jest więc bardzo trafna - hummus w klasycznej wersji to nic innego jak pasta z ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy.
Historia orientalnego przysmaku jest nieco zawiła i obszerna. Do dziś toczy się spór, z którego kraju potrawa tak naprawdę pochodzi. Legendy mówią, że hummus wymyślił sam sułtan Saladyn w XII wieku podczas wypraw krzyżowych. Istnieją również wzmianki o tym, że ten popularny przysmak był spożywany już w starożytnym Rzymie czy Palestynie, a nawet w Mezopotamii.
Jeśli chodzi o przygotowanie aromatycznej pasty to jest bardzo łatwe - wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować ciecierzycę oraz zakupić odpowiednie produkty takie jak pasta tahini czy kumin rzymski. Ważną zasadą jest dodanie zimnej wody, dzięki czemu pasta będzie smakować jak w dalekich i orientalnych zakątkach, skąd pochodzi.
Składniki:
Sposób przygotowania: