Hummus - przepis na orientalną pastę idealną do lekkich dań i pieczywa. Domowy produkt nie ma konkurencji

Hummus - przepis na kremową i delikatną pastę z ciecierzycy i aromatycznych przypraw. Połączenie tych kilku prostych składników daje wyjątkowo smaczny efekt. Potrawa wywodzi się z Lewantu i Egiptu, popularna jest także na Bliskim Wschodzie. Orientalny rarytas jest bardzo prosty w przygotowaniu - kluczowa jest jednak sprawdzona receptura.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Potrawy bliskowschodnie to prawdziwa uczta zmysłów - intensywne kolory, kuszące zapachy i aromatyczne przyprawy tworzą niesamowite kompozycje, które estetycznie podane w formie dania lub mezze sprawiają ogromne wrażenie, któremu nie można się oprzeć. Prawdziwym klasykiem jest pasta z ciecierzycy lub innych strączków, czyli nic innego jak hummus. 

HummusKremowy hummus. Przepis na idealną pastę z Izraela

Hummus - kremowa pasta z roślin strączkowych

Hummus wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, ale dzisiaj popularny jest już na całym świecie. Termin pochodzi z języka arabskiego i oznacza „ciecierzyca". Nazwa jest więc bardzo trafna - hummus w klasycznej wersji to nic innego jak pasta z ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy.

Historia orientalnego przysmaku jest nieco zawiła i obszerna. Do dziś toczy się spór, z którego kraju potrawa tak naprawdę pochodzi. Legendy mówią, że hummus wymyślił sam sułtan Saladyn w XII wieku podczas wypraw krzyżowych. Istnieją również wzmianki o tym, że ten popularny przysmak był spożywany już w starożytnym Rzymie czy Palestynie, a nawet w Mezopotamii.

Jeśli chodzi o przygotowanie aromatycznej pasty to jest bardzo łatwe - wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować ciecierzycę oraz zakupić odpowiednie produkty takie jak pasta tahini czy kumin rzymski. Ważną zasadą jest dodanie zimnej wody, dzięki czemu pasta będzie smakować jak w dalekich i orientalnych zakątkach, skąd pochodzi. 

Zobacz wideo Hummus z białej fasoli z orzechami nerkowca

Hummus - przepis na tradycyjną pastę

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy, 
  • 50 ml zimnej wody,
  • duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka kuminu,
  • oliwa do polania gotowego hummusu. 

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem hummusu należy namoczyć ciecierzycę przez całą noc, następnie przepłukać i przełożyć garnka ze świeżą wodą z odrobiną soli. Gotować aż cieciorka będzie miękka. 
  2. Do miski przekładamy ugotowaną ciecierzycę, czosnek, pastę tahini, odrobinę soku z cytryny, kumin, sól i miksujemy na gładką masę. 
  3. Podczas blendowania stopniowo dodajemy wodę, aby uzyskać kremową konsystencję. 
  4. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnej miseczki, skrapiamy oliwą i przyozdabiamy przyprawami lub ziarnami ciecierzycy. 
Więcej o: