Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Elastyczne naleśniki to marzenie wielu miłośników tego dania. Niestety w większości przypadków placki łatwo się drą, co utrudnia dodanie farszu i zawinięcie placka w rulon. Na szczęście są skuteczne sposoby, które pozwolą nam usmażyć idealne naleśniki. Koniecznie wypróbujcie nasze porady.
Elastyczne naleśniki mają składniki jak te zwykłe. Zobaczcie sami
Do usmażenie idealnych placków potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych składników:
- mąki - 2 szklanek,
- wody gazowanej - szklanka,
- mleko - szklanka,
- jajka - 2 sztuki,
- szczypta soli.
Ewentualnie możesz dodać do ciasta pół łyżeczki cukru dla smaku. Jeśli smażysz naleśniki na zwykłej patelni, aby nie kłaść na nią tłuszczu bezpośrednio, dodaj olej (masło etc.) wprost do ciasta.
Elastyczne naleśniki to przede wszystkim sposób przygotowania. Zapamiętajcie te zasady
Przygotowywanie idealnych placków zacznij od zrobienia ciasta:
- Mąkę przesiej przez sitko, aby ją dobrze napowietrzyć;
- Połącz składniki i wymieszaj (lub zmiksuj) na gładką masę;
- Ciasto naleśnikowe odstaw na przynajmniej 20 - 30 minut (lub dłużej);
- Dobrze rozgrzej patelnię
(z tłuszczem lub bez, zależnie od rodzaju patelni i tego, czy w cieście jest np. masło);
- Nakładaj na bardzo gorącą patelnię małe porcje ciasta i rozprowadź je;
- Smaż aż naleśniki się zezłoci po bokach;
Jeśli chcesz, aby były dłużej ciepłe to kładź placki jeden na drugim;
- Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami, zarówno na słodko, jak wytrawnie.
Smacznego!