Adam Małysz podzielił się swoim przepisem na ogórki małosolne. "Może powinny się nazywać małyszolne?"

Ogórki małosolne latem to prawdziwy hit. Wiele osób chce je mieć w swojej domowej spiżarni. Jeśli jeszcze nie zrobiliście swoich przetworów, teraz już nie macie wyjścia. Przepisem na własnej roboty ogórki małosolne podzielił się z fanami Adam Małysz. "Często jem je już na drugi dzień" - pisze jeden z najsłynniejszych polskich sportowców.

Adam Małysz swój przepis na ogórki małosolne opublikował na fanpage'u. "Wiele osób pytało o przepis na moje ogórki małosolne, a więc dzielę się z Wami moim "sekretem". Smacznego" - napisał były skoczek narciarski. Na dodanej do posta grafice dokładnie opisał listę składników z proporcjami oraz sposób przygotowania ogórków. Na koniec dodał, że często nie może się im oprzeć i zjada je już na drugi dzień. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziecie poniżej:

Ogórki małosolne Adama Małysza - przepis słynnego sportowca

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • koper włoski
  • chrzan
  • czosnek
  • opcjonalnie papryczka chili

Sposób przygotowania:

Małysz podpowiada, że im mniejsze ogórki tym lepsze. Czosnek z kolei powinien być częściowo w całości, a częściowo obrany na ząbki. Jeśli ktoś chce użyć papryczki, to skoczek radzi, by wcześniej ją pokroić.

Ogórki należy umyć w zimnej wodzie, a następnie zalać je również zimną wodą. Odstawić na dwie lub trzy godziny. Następnie zagotowujemy trzy litry wody i dodajemy sól. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wystygnie.

Do słoika wsadzamy: ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę i koper. Zalewamy ostudzoną wodą. 

Małysz radzi, aby jeść je dopiero po około dwóch lub trzech dniach, bo wtedy będą smakować najlepiej. Przyznaje jednak, że czasem nie może się powstrzymać i zabiera się za nie już następnego dnia.

"Może powinny nazywać się małyszolne?"

Pod postem pojawiło się wiele pozytywnych komentarzy od fanów Adama Małysza. Szczególnie spodobał nam się ten z sugestią nowej nazwy dla ogórków:

Może powinny nazywać się małyszolne?

- napisała jedna z obserwatorek. Pomysł spodobał się też innym osobom, które zostawiły pod komentarzem kilkadziesiąt reakcji.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Nie robiłam jeszcze przetworów z ogórków, ale teraz mam motywację, bo jak będę wołała, że to ogórki według Adama Małysza, to na pewno domownicy będą jedli

- stwierdziła inna internautka.

Tego jeszcze nie grali! Teraz wszyscy będą robić ogórki "na Małysza"

- dodał inna osoba.

A wy? Też skusicie się na ogórki małosolne z przepisu słynnego skoczka?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.