Adam Małysz podzielił się swoim przepisem na ogórki małosolne. "Może powinny się nazywać małyszolne?"

Ogórki małosolne latem to prawdziwy hit. Wiele osób chce je mieć w swojej domowej spiżarni. Jeśli jeszcze nie zrobiliście swoich przetworów, teraz już nie macie wyjścia. Przepisem na własnej roboty ogórki małosolne podzielił się z fanami Adam Małysz. "Często jem je już na drugi dzień" - pisze jeden z najsłynniejszych polskich sportowców.

Adam Małysz swój przepis na ogórki małosolne opublikował na fanpage'u. "Wiele osób pytało o przepis na moje ogórki małosolne, a więc dzielę się z Wami moim "sekretem". Smacznego" - napisał były skoczek narciarski. Na dodanej do posta grafice dokładnie opisał listę składników z proporcjami oraz sposób przygotowania ogórków. Na koniec dodał, że często nie może się im oprzeć i zjada je już na drugi dzień. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziecie poniżej:

Ogórki małosolne Adama Małysza - przepis słynnego sportowca

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • koper włoski
  • chrzan
  • czosnek
  • opcjonalnie papryczka chili

Sposób przygotowania:

Małysz podpowiada, że im mniejsze ogórki tym lepsze. Czosnek z kolei powinien być częściowo w całości, a częściowo obrany na ząbki. Jeśli ktoś chce użyć papryczki, to skoczek radzi, by wcześniej ją pokroić.

Ogórki należy umyć w zimnej wodzie, a następnie zalać je również zimną wodą. Odstawić na dwie lub trzy godziny. Następnie zagotowujemy trzy litry wody i dodajemy sól. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wystygnie.

Do słoika wsadzamy: ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę i koper. Zalewamy ostudzoną wodą. 

Małysz radzi, aby jeść je dopiero po około dwóch lub trzech dniach, bo wtedy będą smakować najlepiej. Przyznaje jednak, że czasem nie może się powstrzymać i zabiera się za nie już następnego dnia.

Po otwarciu psują się szybciej. Jak długo przechowywać ogórki kiszoneJak wkładać ogórki do słoika? Ta metoda jest gwarancją smaku

"Może powinny nazywać się małyszolne?"

Pod postem pojawiło się wiele pozytywnych komentarzy od fanów Adama Małysza. Szczególnie spodobał nam się ten z sugestią nowej nazwy dla ogórków:

Może powinny nazywać się małyszolne?

- napisała jedna z obserwatorek. Pomysł spodobał się też innym osobom, które zostawiły pod komentarzem kilkadziesiąt reakcji.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Nie robiłam jeszcze przetworów z ogórków, ale teraz mam motywację, bo jak będę wołała, że to ogórki według Adama Małysza, to na pewno domownicy będą jedli

- stwierdziła inna internautka.

Tego jeszcze nie grali! Teraz wszyscy będą robić ogórki "na Małysza"

- dodał inna osoba.

A wy? Też skusicie się na ogórki małosolne z przepisu słynnego skoczka?

Więcej o: