Adam Małysz swój przepis na ogórki małosolne opublikował na fanpage'u. "Wiele osób pytało o przepis na moje ogórki małosolne, a więc dzielę się z Wami moim "sekretem". Smacznego" - napisał były skoczek narciarski. Na dodanej do posta grafice dokładnie opisał listę składników z proporcjami oraz sposób przygotowania ogórków. Na koniec dodał, że często nie może się im oprzeć i zjada je już na drugi dzień. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziecie poniżej:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Małysz podpowiada, że im mniejsze ogórki tym lepsze. Czosnek z kolei powinien być częściowo w całości, a częściowo obrany na ząbki. Jeśli ktoś chce użyć papryczki, to skoczek radzi, by wcześniej ją pokroić.
Ogórki należy umyć w zimnej wodzie, a następnie zalać je również zimną wodą. Odstawić na dwie lub trzy godziny. Następnie zagotowujemy trzy litry wody i dodajemy sól. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wystygnie.
Do słoika wsadzamy: ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę i koper. Zalewamy ostudzoną wodą.
Małysz radzi, aby jeść je dopiero po około dwóch lub trzech dniach, bo wtedy będą smakować najlepiej. Przyznaje jednak, że czasem nie może się powstrzymać i zabiera się za nie już następnego dnia.
Pod postem pojawiło się wiele pozytywnych komentarzy od fanów Adama Małysza. Szczególnie spodobał nam się ten z sugestią nowej nazwy dla ogórków:
Może powinny nazywać się małyszolne?
- napisała jedna z obserwatorek. Pomysł spodobał się też innym osobom, które zostawiły pod komentarzem kilkadziesiąt reakcji.
Nie robiłam jeszcze przetworów z ogórków, ale teraz mam motywację, bo jak będę wołała, że to ogórki według Adama Małysza, to na pewno domownicy będą jedli
- stwierdziła inna internautka.
Tego jeszcze nie grali! Teraz wszyscy będą robić ogórki "na Małysza"
- dodał inna osoba.
A wy? Też skusicie się na ogórki małosolne z przepisu słynnego skoczka?