Zapomnij o tradycyjnych jajkach sadzonych lub jajecznicy! Trzy sposoby na jajka idealne na smaczne śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale także idealny moment na przygotowanie smacznych i oryginalnych przepisów. Trzy sposoby na jajka to ciekawa alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy jajek sadzonych. Mała zmiana śniadaniowych nawyków da smaczny efekt, a estetyczne podanie zagwarantuje rozkosz wszystkich zmysłów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Oryginalne, smaczne i ładnie podane śniadania to prawdziwa gratka o poranku. Ich przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne i wymagać skomplikowanych składników. Wystarczy zmiana dotychczasowych nawyków oraz odrobina kreatywności, by powstał smaczny efekt na miarę śniadaniowych mistrzów. 

Jajka po florenckuZapomnijcie o sadzonych albo na miękko. Jajka po turecku albo wiedeńsku to hity

Trzy sposoby na śniadania - szybkie i oryginalne przepisy

Jajka to prawdziwy śniadaniowy klasyk. Można przygotować je na wiele smacznych sposobów - wystarczy kilka dodatków, a kolorowe, zdrowe i pożywne śniadanie jest gotowe. Wśród najpopularniejszych propozycji na pierwszy posiłek możemy wymienić klasyczną jajecznicę, jajka na miękko czy sadzone. Warto jednak trochę urozmaicić swoje menu i odważyć się przygotować jajka w nieco inny sposób. Efekt? Oryginalne i wyśmienite śniadanie, po którym na dobre zapomnimy o nudnych posiłkach. 

Przepis na jajka po turecku - aromatyczny początek dnia

Składniki: 

  • szklanka jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • łyżeczka oliwy,
  • pół łyżeczki płatków chili,
  • skórka i sok z cytryny,
  • wędzona papryka,
  • natka pietruszki,
  • chleb.

Sposób przygotowania: 

  1. Jogurt łączymy z solą, łyżeczką startej skórki z cytryny i łyżką soku z cytryny. Przekładamy na talerz - łyżką estetycznie rozsmarowujemy jogurt. 
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło, podsmażamy. Gdy zacznie nabierać złoto brązowego koloru, szybko zdejmujemy naczynie z ognia. Dodajemy płatki chili i oliwę z oliwek.
  3. Przygotowujemy jajka w koszulkach (każde oddzielnie) -  rozbijamy jajko i przekładamy na drobne sitko do herbaty / cukru pudru. Odsączamy z rzadkiej części białka. 
  4. Zagotowujemy osoloną wodę w garnku, jajko przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, do bardzo delikatnie gotującej się wody z minimalnej odległości wlewamy jajko. Gotujemy około 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Odcedzamy i przekładamy na jogurt. 
  5. Jajko posypujemy solą morską i wędzoną papryką. Całość polewamy palonym masłem. Podajemy z natką pietruszki i chlebem.
Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Jajka po wiedeńsku w szklance

Składniki: 

  • 1-2 jajka,
  • pół łyżeczki masła,
  • szczypiorek od podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotowujemy wodę w garnku. Szklankę smarujemy masłem.
  2. Do szklanki wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  3. Szklankę wstawiamy do gotującej się wody - gotujemy do momentu gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z pieczywem.

Aromatyczna szakszuka - przepis

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 5 pomidorów,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • połowa czerwonej papryki,
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, kumin, pieprz cayenne, słodka papryka, świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  • Pomidory, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek, kumin, gałkę muszkatołową, cayenne i paprykę. Przyprawy mieszamy, gdy zacznie wydobywać się aromat, dodajemy świeżą paprykę. Smażymy ok. dwie minuty. Dodajemy pomidory i dusimy, aż całość zmięknie. 
  • Dusimy na sporej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory wyraźnie odparują. Ostrożnie wbijamy jajka i zmniejszamy moc palnika. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy całość, aż jajka się zetną. 
  • Szakszukę podajemy ze świeżym pieczywem, kolendrą, serem feta lub hummusem. 
Więcej o: