Papryka konserwowa - przepis Jakuba Kuronia. Będzie idealna, ale użyj trochę siły

Papryka konserwowa to przepis, który musi poznać każdy miłośnik domowych przetworów. Jakub Kuroń zdradził przepis na najlepszą marynowaną paprykę i podpowiada, żeby się z nią nie patyczkować - żeby była idealna, należy dość mocno upchać ją w słoikach. Ale to nie wszystko. Z chęcią wyjaśnimy, jak krok po kroku zrobić najlepszą paprykę konserwową.
Zobacz wideo

Dla mnie papryka konserwowa to obok ogórków najważniejsza rzecz do zawekowania w słoiki na zimę. Uwielbiam ją jako dodatek do obiadu, ale pyszna jest także w sałatkach i na kanapce. Zazwyczaj przetwory robię z czerwonej papryki, ale śmiało możecie użyć papryki żółtej lub zielonej. Ja korzystam z przepisu Jakuba Kuronia, i uważam, że papryka konserwowa przygotowana według jego wskazówek jest najlepsza.

Ogórki z chiliOgórki a chili - przepis. Będą chrupiące, ale muszą "wziąć długą kąpiel"

Papryka konserwowa Jakuba Kuronia

Składniki, z których powinno wyjść 6 słoików o pojemności 0,5 l

  • 2 kg papryki (możesz dowolnie łączyć kolory)
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 listków laurowych (po 2 do każdego słoika)
  • 24 kulki ziela angielskiego (po 4 do każdego słoika)
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy

Składniki na zalewę

  • 1,5 l wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 ml oleju 

Papryka konserwowa Jakuba Kuronia - sposób wykonania krok po kroku

  1. Zacznij od wyparzenia słoików. Możesz zrobić to we wrzątku lub w piekarniku. W międzyczasie umyj papryki i pokrój je na pół, usuwając gniazda nasienne. Każdą z połówek pokrój na 3 części, najlepiej wzdłuż. Czosnek obierz i posiekaj w plastry.
  2. Na dno każdego słoika połóż odpowiednią ilość ziela angielskiego i liści laurowych, dodaj także czosnek i pieprz oraz gorczycę.
  3. Zacznij układać kawałki papryki, najlepiej wzdłuż i dość ciasno. Kiedy kawałki lekko wystają ze słoika, użyj siły, by porządnie je upchnąć. Najważniejsze, by kawałki ściśle przylegały do siebie i pod żadnym pozorem nie wydawały ponad poziom zalewy.
  4. Do garnka wlej wodę. Zagotuj ją i dodaj ocet, sól oraz cukier. Kiedy całość się rozpuści, dodaj olej i zamieszaj. Gorącą zalewą zalej słoiki z papryką i mocno je zakręć.
  5. Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i wyłóż dno ściereczką. Następnie ułóż w nim słoiki i zalej je wodą do ok. 2/3 wysokości. Zagotuj na małym ogniu i od momentu zagotowania pasteryzuj przez ok. 20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij je z garnka i ustaw do górny dnem, by zakrętki się zassały.

Mizeria na zimęMizeria na zimę - przepis z zeszytu babci. Zrezygnuj z tarki, będzie idealna

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: