Puszyste i lekkie ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny z przepisu Ewy Wachowicz

Ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny to pyszny pomysł na łatwe ciasto na niespodziewaną wizytę gości. Jest bardzo proste w wykonaniu, więc każdy sobie poradzi. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem

Potrzebujecie prostego ciasta do kawy? Nasza propozycja to ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny. Przepis pochodzi z 95. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki. Ten pyszny wypiek na pewno zdobędzie uznanie każdego łasucha. Przekonajcie się sami.

Ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny - potrzebne są tylko podstawowe produkty

Do upieczenia prostego ciasta musisz przygotować sobie następujące składniki:

  • masło - kostka i ćwierć,
  • mąka - czubata szklanka,
  • jajka - 4 sztuki,
  • czekolada gorzka (70 procent kakao) - 125 gramów,
  • czekolada biała - tyle samo, co gorzkiej,
  • żurawina - dwie garście + odrobina do ozdoby,
  • sól - odrobina do smaku.

Ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny - przygotowanie jest bardzo proste i szybkie

Przygotowanie ciasta zacznij od nagrzania piekarnika do 240 st. C oraz nasmarowaniu formy i schłodzeniu jej w lodówce. Potem postępuj według instrukcji:

  1. Czekolady (każdą osobno) rozpuść i wymieszaj z masłem oraz dwoma jajkami;
  2. Do czekolad dodaj po szczypcie soli i po 65 gramów mąki;
  3. Do masy z gorzką czekoladą dodaj żurawinę i wymieszaj;
  4. Przełóż ciemną masę na dno formy, wyrównaj, po czym nałóż jasną masę czekoladową;
  5. Ciasto umieść w nagrzanym piekarniku (który musisz teraz wyłączyć) do momentu, aż ten wystygnie. To potrwa około dwóch godzin. Gdy piekarnik całkiem wystygnie, szybkie ciasto czekoladowe będzie już gotowe. Serwuj z posypką z żurawiny.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.