Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem
Potrzebujecie prostego ciasta do kawy? Nasza propozycja to ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny. Przepis pochodzi z 95. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki. Ten pyszny wypiek na pewno zdobędzie uznanie każdego łasucha. Przekonajcie się sami.
Ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny - potrzebne są tylko podstawowe produkty
Do upieczenia prostego ciasta musisz przygotować sobie następujące składniki:
- masło - kostka i ćwierć,
- mąka - czubata szklanka,
- jajka - 4 sztuki,
- czekolada gorzka (70 procent kakao) - 125 gramów,
- czekolada biała - tyle samo, co gorzkiej,
- żurawina - dwie garście + odrobina do ozdoby,
- sól - odrobina do smaku.
Ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny - przygotowanie jest bardzo proste i szybkie
Przygotowanie ciasta zacznij od nagrzania piekarnika do 240 st. C oraz nasmarowaniu formy i schłodzeniu jej w lodówce. Potem postępuj według instrukcji:
- Czekolady (każdą osobno) rozpuść i wymieszaj z masłem oraz dwoma jajkami;
- Do czekolad dodaj po szczypcie soli i po 65 gramów mąki;
- Do masy z gorzką czekoladą dodaj żurawinę i wymieszaj;
- Przełóż ciemną masę na dno formy, wyrównaj, po czym nałóż jasną masę czekoladową;
- Ciasto umieść w nagrzanym piekarniku (który musisz teraz wyłączyć) do momentu, aż ten wystygnie. To potrwa około dwóch godzin. Gdy piekarnik całkiem wystygnie, szybkie ciasto czekoladowe będzie już gotowe. Serwuj z posypką z żurawiny.
Smacznego!