Przygotowanie idealnego kurczaka z grilla w pierwszej chwili wydaje się banalne, ale kto z nas nie rozczarował się, gdy mięso, które miało być delikatne i soczyste wyszło suche i wiórowate, a pyszny w zamyśle sos przypalił się pod wpływem temperatury? Oczywiście takie niewielkie porażki nie są niczym złym, a jedynie pozwalają wyciągać wnioski i doskonalić swój kunszt kulinarny. Tylko po co mamy uczyć się na własnych błędach? Lepiej poznać kilka cennych wskazówek doświadczonej szefowej kuchni, która podzieliła się swoimi radami w serwisie Insider.com. Chcesz zostać mistrzem grilla? Oto kilka podpowiedzi, jak obchodzić się ze smacznym, acz wymagającym kurczakiem.
Nie, nie kąpiel kucharza, a kurczaka. Zanim przystąpimy do grillowania czy pieczenia, każde mięso, a zwłaszcza drób, trzeba odpowiednio zamarynować. I nie chodzi tutaj jedynie o natarcie przyprawami. Jeśli chcesz przygotować kurczaka w całości, czy np. jedynie skrzydełka lub samą pierś, nie wolno ci zapomnieć o tym kroku, który ma na celu nie tylko nadanie smaku, ale głównie rozluźnienie struktur mięsa. Kiedy masz w planach przygotowanie kurczaka z grilla, nie bój się włożyć go do solanki na kilka godzin. Nie obawiaj się, że sól wyciągnie z mięsa soki - przeciwnie. Mięso w kąpieli solankowej będzie soczyste, dzięki peklowaniu. W przypadku kurczaka wystarczy już 6 godzin. Następnie natrzyj mięso wybranymi przyprawami z dodatkiem czegoś kwaśnego (sok z limonki lub ocet jabłkowy) i daj mu spokój na kolejnych kilka godzin. Jedno jest pewne - moczenie w solance przed marynowaniem to pierwszy krok do idealnego kurczaka.
Dodawanie sosu lub glazurowanie mięsa to nieodłączny element podczas ceremonii grillowania. Mówię to trochę prześmiewczo, jednak trudno się nie zgodzić, że grillowany kurczak w aromatycznym sosie jest po prostu pyszny. Niestety, podczas tej czynności też możemy popełnić błąd, który skutecznie pozbawi smaku skrzydełek lub innej części kurczaka. Ten błąd to oczywiście położenie na ruszcie mięsa, które jest już pokryte sosem. Pod wpływem temperatury składniki glazury, takie jak m.in. czosnek czy zioła, po prostu przypalą się, zanim mięso zdąży "dojść". Jeśli chcesz uzyskać idealnego kurczaka w lśniącej glazurze lub sosie BBQ, poczekaj, aż mięso będzie prawie gotowe i posmaruj je dopiero 5 minut przed końcem grillowania.
Kiedy już mięso położysz na grillu, lepiej zostaw je w spokoju. Zaglądanie co chwilę i otwieranie pokrywy grilla sprawi, że temperatura będzie się zmieniać. Przez to mięso z pewnością nie wyjdzie smaczne lub okaże się niedopieczone w środku. Obracanie kurczaka co chwilę także nie jest dobrym pomysłem - najlepiej grillować ok. 10 minut z każdej strony, w zależności od rodzaju i grubości mięsa oraz mocy grilla. Jeśli nie masz pewności, czy mięso jest już gotowe, przekrój wybrany kawałek, ale nie nakłuwaj. Jeśli zobaczysz, że mięso potrzebuje jeszcze chwili, po prostu odłóż kawałek na ruszt. Wówczas soki zawarte w mięsie nie wypłyną, jak miałoby to miejsce podczas nakłuwania widelcem, a ty będziesz mieć dwa kawałki zamiast jednego - same plusy, zero minusów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Źródło: Insider.com