Jak zrobić omlet? Będzie delikatny i puszysty, ale nie możesz zapomnieć o ważnej czynności

Jak zrobić omlet? To nie lada sztuka, która nie polega jedynie na usmażeniu roztrzepanych jajek. Dziś mamy przepis na omlet, który nie tylko wyjdzie pyszny, ale także puszysty i rozpływający się w ustach. Jaki jest sekret? Oczywiście jajka - osobno żółtka i osobno białka.
Zobacz wideo

Omlet to obok jajecznicy klasyka śniadaniowa, ale dziś mamy dla was przepis, jak zrobić omlet idealny. Idealny to znaczy puszysty, lekki i pełen pysznych dodatków. Jaki jest sekret? Oczywiście porządne ubicie białek. 

Buraki (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Nie może ich zabraknąć w spiżarni

Omlet - przepis 

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka lub kefiru
  • sól, pieprz
  • dodatki: cebula, szynka, papryka, pieczarki, szpinak - co lubisz

Jak zrobić omlet?

  1.  Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  2. Do miski z żółtkami dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Dodaj także pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. Dołóż ulubione składniki oraz przyprawy (pieczarki możesz wcześniej podsmażyć na maśle).
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej roztrzepane jajka. Smaż na niewielkim ogniu, aż jajka dobrze się zetną. Następnie ostrożnie przerzuć omlet na drugą stronę.

Grzyby marynowaneDodaj do zalewy ten składnik. Marynowane grzyby nabiorą smaku

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: