Jak zrobić omlet? Będzie delikatny i puszysty, ale nie możesz zapomnieć o ważnej czynności

Jak zrobić omlet? To nie lada sztuka, która nie polega jedynie na usmażeniu roztrzepanych jajek. Dziś mamy przepis na omlet, który nie tylko wyjdzie pyszny, ale także puszysty i rozpływający się w ustach. Jaki jest sekret? Oczywiście jajka - osobno żółtka i osobno białka.
Zobacz wideo

Omlet to obok jajecznicy klasyka śniadaniowa, ale dziś mamy dla was przepis, jak zrobić omlet idealny. Idealny to znaczy puszysty, lekki i pełen pysznych dodatków. Jaki jest sekret? Oczywiście porządne ubicie białek. 

Omlet - przepis 

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka lub kefiru
  • sól, pieprz
  • dodatki: cebula, szynka, papryka, pieczarki, szpinak - co lubisz

Jak zrobić omlet?

  1.  Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  2. Do miski z żółtkami dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Dodaj także pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. Dołóż ulubione składniki oraz przyprawy (pieczarki możesz wcześniej podsmażyć na maśle).
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej roztrzepane jajka. Smaż na niewielkim ogniu, aż jajka dobrze się zetną. Następnie ostrożnie przerzuć omlet na drugą stronę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: