-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić omlet? Będzie delikatny i puszysty, ale nie możesz zapomnieć o ważnej czynności
Jak zrobić omlet? Będzie delikatny i puszysty, ale nie możesz zapomnieć o ważnej czynności
Jak zrobić omlet? To nie lada sztuka, która nie polega jedynie na usmażeniu roztrzepanych jajek. Dziś mamy przepis na omlet, który nie tylko wyjdzie pyszny, ale także puszysty i rozpływający się w ustach. Jaki jest sekret? Oczywiście jajka - osobno żółtka i osobno białka.
Omlet to obok jajecznicy klasyka śniadaniowa, ale dziś mamy dla was przepis, jak zrobić omlet idealny. Idealny to znaczy puszysty, lekki i pełen pysznych dodatków. Jaki jest sekret? Oczywiście porządne ubicie białek.
Omlet - przepis
Składniki:
- 2 średnie jajka
- łyżka mąki
- 1 łyżka mleka lub kefiru
- sól, pieprz
- dodatki: cebula, szynka, papryka, pieczarki, szpinak - co lubisz
Jak zrobić omlet?
- Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę z dodatkiem soli.
- Do miski z żółtkami dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Dodaj także pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. Dołóż ulubione składniki oraz przyprawy (pieczarki możesz wcześniej podsmażyć na maśle).
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej roztrzepane jajka. Smaż na niewielkim ogniu, aż jajka dobrze się zetną. Następnie ostrożnie przerzuć omlet na drugą stronę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.