Schab to mięso, które często ląduje na naszym stole. Szczególnie upodobaliśmy go sobie w formie smażonej w towarzystwie ziemniaków i surówki. Często też faszerujemy go pieczarkami lub owocami i pieczemy. Staramy się, by mięso dobrze smakowało i miało idealną strukturę. Niestety, nie zawsze nam to wychodzi i danie jest gąbczaste. Zastanawiamy się więc nad tym, jak zrobić soczysty schab. Jest kilka porad, które mogą w tym pomóc. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednie mięso.
Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego schabu. Powinien mieć jasnoróżowy kolor. Zbyt ciemna barwa świadczy o tym, że mięso jest twarde i suche, zaś blada o tym, że będzie miękkie. Mięso winno mieć regularnie rozłożoną niewielką warstwę tłuszczu. Podczas pieczenia roztopi się i sprawi, że potrawa stanie się bardziej soczysta. Jeśli mięso ma wysuszone brzegi, lepiej go nie kupuj. Staraj się wybierać schaby bez przypraw i sprzedawane na wagę.
Przypraw mięso, zanim zaczniesz je piec. Pominięcie tego etapu to ogromny grzech kulinarny. W marynacie powinny znaleźć się sól (dzięki niej wchłoną się wszystkie aromaty), cukier, kwas mlekowy (na przykład kefir lub mleko), olej oraz zioła. Wieprzowina dobrze smakuje z majerankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Ciekawe walory zyska, jeśli dodamy kumin, kolendrę lub paprykę wędzoną. Marynatę wetrzyj w schab, postaraj się, by dotarła do każdych zakamarków. Włóż je na całą dobę do lodówki. Mięso po wyjęciu natrzyj czosnkiem, a następnie podsmaż z każdej strony. Dzięki temu pory się zamkną i sok nie wypłynie.
Chociaż ogólna zasada zakłada, że na kilogram schabu przypada godzina pieczenia, to trzeba wziąć pod uwagę inne czynniki. Ważny jest rodzaj piekarnika oraz przekrój mięsa. Oznacza to, że schab może być gotowy zarówno po 45 minutach, jak i po ponad godzinie. Mięso pieczemy w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. Co jakiś czas zaglądamy do piekarnika.
Jeżeli pieczemy schab w naczyniu żaroodpornym, powinniśmy od czasu do czasu podlewać go wodą.