Domowa wędlina w słoiku - przepis Ewy Wachowicz. Smakuje obłędnie i "znika w kilka minut"

Domowa wędlina w słoiku to przepis Ewy Wachowicz, który gwiazda kulinariów zaprezentowała w jednym z odcinków swojego programu "Ewa gotuje". Receptura cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego, ponieważ jest przepyszna i znika w kilka minut. To istny rarytas dla mięsożerców.

Jeśli uwielbiasz konserwy, ale obawiasz się o to, że są nafaszerowane chemią, wypróbuj przepis na domową wersję. Jak zrobić domową wędlinę w słoiku bez konserwantów? Koniecznie przetestuj przepis Ewy Wachowicz. Gwiazda kulinariów zapewnia, że wędlina jest tak dobra, że "znika w kilka minut".

Zobacz wideo Producent mięsa namawia do fleksitarianizmu. Co to znaczy?

Domowa wędlina w słoiku - przepis Ewy Wachowicz. Zadbaj o dobrej jakości składniki

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • pół kg boczku surowego,
  • 10 ząbków czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka ostrej papryki wędzonej.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepyszna wędlina w słoiku - zrób to sam. Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowujemy suche i wyparzone słoiki. Łopatkę oraz boczek mielimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę oraz majeranek. Mieszamy.

Ugniatamy mięso z przyprawami i wkładamy ciasno do słoików, ale nie pod samo wieczko. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.

Domowa wędlina w słoiku będzie przez około trzy tygodnie. Należy jednak pamiętać, że po otwarciu będzie nadawać się do jedzenia tylko przez dwa dni. Z czym ją podawać? Doskonale będzie smakować z pajdą chleba. Świetnie komponować będzie się z takimi dodatkami jak ogórek małosolny, kiszony czy świeży pomidor.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.