Jeśli uwielbiasz konserwy, ale obawiasz się o to, że są nafaszerowane chemią, wypróbuj przepis na domową wersję. Jak zrobić domową wędlinę w słoiku bez konserwantów? Koniecznie przetestuj przepis Ewy Wachowicz. Gwiazda kulinariów zapewnia, że wędlina jest tak dobra, że "znika w kilka minut".
Składniki:
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowujemy suche i wyparzone słoiki. Łopatkę oraz boczek mielimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę oraz majeranek. Mieszamy.
Ugniatamy mięso z przyprawami i wkładamy ciasno do słoików, ale nie pod samo wieczko. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
Domowa wędlina w słoiku będzie przez około trzy tygodnie. Należy jednak pamiętać, że po otwarciu będzie nadawać się do jedzenia tylko przez dwa dni. Z czym ją podawać? Doskonale będzie smakować z pajdą chleba. Świetnie komponować będzie się z takimi dodatkami jak ogórek małosolny, kiszony czy świeży pomidor.