Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką - przepis. Doskonały obiad na upały. Musisz spróbować

Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką - przepis idealny na upalne dni. Warto korzystać z tej receptury szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do pysznych, świeżych warzyw. Nierzadko zdarza się, że pochodzą one z naszego ogródka, więc nie ma na co czekać. Będzie smakował obłędnie!

Przepis na chłodnik to zbawienie w gorące dni. Kiedy termometry wariują, niewielu z nas ma ochotę na gorące kotlety bądź pieczone mięso. W takie dni warto postawić na lekki obiad. Prezentujemy więc banalnie prosty przepis na obiad idealny, kiedy z nieba leje się żar.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką - przepis. Lista składników jest krótka

Składniki:

  • 6-7 ogórków gruntowych,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 500 ml kefiru lub maślanki,
  • pół pęczka rzodkiewek,
  • mała cebula,
  • posiekany koperek lub posiekany szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz,
  • jaja,
  • ziemniaki.

Przepis na chłodnik. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Podobnie należy postępować z rzodkiewką.
  2. Jeśli chcesz dodać do chłodnika czosnek, przeciśnij go przez praskę. Jeśli zdecydujesz się na cebulę pokrój ją w drobną kostkę jak rzodkiewki i ogórki.
  3. Wszystko włóż do miski. Posól oraz dodaj pieprzu, wymieszaj i odstaw na 10 minut, by warzywa puściły sok.
  4. Warzywa zalej maślanką lub kefirem. Dodaj koperek lub szczypior.
  5. Chłodnik włóż do lodówki na ok. pół godziny przed podaniem. Schłodzony będzie smakował jeszcze lepiej.
  6. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na chłodnik. Magda Gessler radzi

Co ciekawe, zdaniem Magdy Gessler pod żadnym pozorem nie należy ścierać warzyw na chłodnik na tarce.

Cały ich sok wchodzi do chłodnika, chłodnik się robi rzadki, a one [warzywa - przyp. red.] smakują jak wióry

- wyjaśnia.

Dlatego wielkość tych krojonych dodatków powinna być na tyle znaczna, żeby było je czuć pod językiem

- dodaje.

Restauratorka kroi również ogórki "w kratkę", żeby puściły więcej soku. Dodaje też rzodkiewkę, jajka, posiekany koperek oraz szczypiorek.

Więcej o:
Copyright © Agora SA