-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Jednogarnkowe danie, które rozgrzewa do czerwoności w chłodne dni
Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Jednogarnkowe danie, które rozgrzewa do czerwoności w chłodne dni
Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Nie jest to trudne, choć wymaga czasu. Jednak włożony w przygotowanie tego dania wysiłek, zrekompensuje ci pyszny smak i fakt, że nie musisz zmywać setek garnków i patelni. Wystarczy jeden garnek!
Fasolka po bretońsku to nie tylko smaczne i rozgrzewające danie, ale również niezwykle sycące! Przygotowując je, warto zastosować się do receptury babci. Wtedy będziemy mieć gwarancję, że będzie smakować obłędnie.
Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]
Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Najlepszy sposób
Najlepsza fasolka po bretońsku to ta, w której znajdą się dobrej jakości produkty. Warto więc zadbać o aromatyczne przyprawy i świeże mięso.
Składniki:
- 400 g fasoli "Piękny Jaś",
- 300 g boczku,
- 200 g kiełbasy,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 puszki pomidorów w zalewie,
- 2 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- łyżeczka chilli,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka kminku,
- 3 łyżeczki majeranku,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Fasolka po bretońsku, czyli prawdziwie polska uczta. Sposób przygotowania krok po kroku
- Przygotowanie fasolki po bretońsku warto zaplanować z wyprzedzeniem. Aby była miękka, należy wypłukać i namoczyć ją w wodzie, a następnie odstawić na całą noc.
- Kolejnego dnia fasolę dokładnie płuczemy i wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól i ziarna pieprzu i gotujemy przez godzinę.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, podsmażamy cebulę i czosnek oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około trzech minut aż się zarumienią. Aromatyczną zasmażkę przekładamy razem z tłuszczem do gotującej się fasoli.
- Podsmażamy kiełbasę i boczek i również przekładamy je do garnka.
- Całość gotujemy przez około 30 minut.
- Następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Gotujemy następne 15 minut i gotowe.
- Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem i posypujemy na przykład posiekaną natką pietruszki.