Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Jednogarnkowe danie, które rozgrzewa do czerwoności w chłodne dni

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Nie jest to trudne, choć wymaga czasu. Jednak włożony w przygotowanie tego dania wysiłek, zrekompensuje ci pyszny smak i fakt, że nie musisz zmywać setek garnków i patelni. Wystarczy jeden garnek!

Fasolka po bretońsku to nie tylko smaczne i rozgrzewające danie, ale również niezwykle sycące! Przygotowując je, warto zastosować się do receptury babci. Wtedy będziemy mieć gwarancję, że będzie smakować obłędnie.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Najlepszy sposób

Najlepsza fasolka po bretońsku to ta, w której znajdą się dobrej jakości produkty. Warto więc zadbać o aromatyczne przyprawy i świeże mięso. 

Składniki:

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś",
  • 300 g boczku,
  • 200 g kiełbasy,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie,
  • 2 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • łyżeczka chilli,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka kminku,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Fasolka po bretońsku, czyli prawdziwie polska uczta. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Przygotowanie fasolki po bretońsku warto zaplanować z wyprzedzeniem. Aby była miękka, należy wypłukać i namoczyć ją w wodzie, a następnie odstawić na całą noc.
  2. Kolejnego dnia fasolę dokładnie płuczemy i wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól i ziarna pieprzu i gotujemy przez godzinę.
  3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, podsmażamy cebulę i czosnek oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około trzech minut aż się zarumienią.  Aromatyczną zasmażkę przekładamy razem z tłuszczem do gotującej się fasoli.
  4. Podsmażamy kiełbasę i boczek i również przekładamy je do garnka.  
  5. Całość gotujemy przez około 30 minut.
  6. Następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  7. Gotujemy następne 15 minut i gotowe.
  8. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem i posypujemy na przykład posiekaną natką pietruszki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.