Gruszki w occie będą świetnie komponowały się z każdym rodzajem mięs na zimno, wędlin i z wieloma daniami obiadowymi. Mogą być składnikiem sałatek i dodatkiem do pasztetów. Jak przygotować te słodkie owoce? Przedstawiamy tradycyjny przepis na gruszki w occie.
Które gruszki wybrać? W przetworach sprawdzą się najlepiej takie odmiany jak Konferencja, General Leclerc, Bonkreta Williamsa i Paryżanka. Zwłaszcza te ostatnie, które moja babcia nazywała "paryskimi", smakują wybornie.
Składniki:
Opcjonalnie można też dodać miodu zamiast cukru.
Przygotowanie:
Gruszki są źródłem witaminy C i witamin z grupy B, dostarczają organizmowi m.in. potas, fosfor, miedź i żelazo. Gruszki stosuje się w dietach odchudzających, należą do owoców o najniższym indeksie glikemicznym. Mają słodko-kwaśny smak, dlatego będą świetnym przełamaniem wytrawnych potraw. Można łączyć je z mięsami, ale będą też ciekawym dodatkiem do sałatek.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl