Gruszki w occie to przepis, który odkopałam wśród rzeczy dziadków. Obłędny, prosty i tani dodatek

Gruszki w occie - to obłędny przepis mojej babci na jesienne przetwory. Znalazłam go "w jej kajeciku", gdy sprzątaliśmy mieszkanie po dziadkach. Przepis jest rewelacyjnym źródłem nie tylko witamin, ale też dobrego smaku. Gruszki w occie podawać w połączeniu z pasztetami, sałatkami, serami pleśniowymi. Jak je przygotować?

Gruszki w occie będą świetnie komponowały się z każdym rodzajem mięs na zimno, wędlin i z wieloma daniami obiadowymi. Mogą być składnikiem sałatek i dodatkiem do pasztetów. Jak przygotować te słodkie owoce? Przedstawiamy tradycyjny przepis na gruszki w occie. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Gruszki w occie przepis babci. Idealny dodatek do dań mięsnych i sałatek

Które gruszki wybrać? W przetworach sprawdzą się najlepiej takie odmiany jak Konferencja, General Leclerc, Bonkreta Williamsa i Paryżanka. Zwłaszcza te ostatnie, które moja babcia nazywała "paryskimi", smakują wybornie.

Składniki:

  • kilogram gruszek,
  • trzy czwarte szklanki octu,
  • półtorej szklanki wody,
  • 200 g cukru,
  • goździki,
  • cynamon,
  • imbir.

Opcjonalnie można też dodać miodu zamiast cukru.

Przygotowanie:

  1. Obierz gruszki i przetnij je na połówki. Wydrąż gniazda nasienne.
  2. Wrzuć owoce do zakwaszonej wody z łyżką octu, żeby nie ściemniały.
  3. Przygotuj syrop z wody i cukru.
  4. Na wrzący syrop wrzuć gruszki i gotuj. Co jakiś czas potrząsaj rondlem.
  5. Gruszki powinny się zeszklić. Wtedy dodaj ocet, który pozostał i przyprawy.
  6. Gotuj przez kolejne pięć minut.
  7. Wyparz słoiki i przełóż do nich gruszki.
  8. Lekko zakręć słoiki i pasteryzuj 20 minut. Dokręć mocno słoiki.

Dlaczego warto jeść gruszki? Z czym podawać?

Gruszki są źródłem witaminy C i witamin z grupy B, dostarczają organizmowi m.in. potas, fosfor, miedź i żelazo. Gruszki stosuje się w dietach odchudzających, należą do owoców o najniższym indeksie glikemicznym. Mają słodko-kwaśny smak, dlatego będą świetnym przełamaniem wytrawnych potraw. Można łączyć je z mięsami, ale będą też ciekawym dodatkiem do sałatek. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA