Łatwy obiad bez mięsa, czyli leniwe pierogi z przepisu babci. Ich wykonanie to mniej niż kwadrans

Łatwy obiad bez mięsa? Leniwe pierogi będą najprostszym rozwiązaniem. Do ich przygotowania będzie potrzebny twaróg, jajka i mąka. Przepis, który podajemy, jest bardzo łatwy, dlatego do ich wykonania warto zaangażować najmłodszych smakoszy.

Szukasz pomysłu na proste danie bez mięsa? Jeśli masz ochotę na lekkostrawną potrawę, którą można przygotować w mniej niż kwadrans, warto sięgnąć po klasyczną, polską potrawę. Przypomni ona smak dzieciństwa. Leniwe pierogi będą lekkie i smaczne - najlepiej serwować je na słodko. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Łatwy obiad bez mięsa - przepis na leniwe pierogi jak u babci

Jak zrobić tradycyjne, staropolskie leniwe pierogi? Oto przepis, z którym wyjdą fantastycznie. Jest banalnie prosty i niezwykle szybki.

Składniki:

  • 75 dag białego sera,
  • trzy jajka,
  • 20 dag mąki,
  • dwie łyżki masła,
  • trzy łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne)Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Przygotowanie:

  1. Zmielić ser w prasce do ziemniaków. 
  2. Umyć jajka i wbić je do miseczki.
  3. Przesiać mąkę.
  4. Do masy serowej dodać sól, jaja i mąkę.
  5. Zarobić ciasto i zagniatać je aż uzyskamy gładką konsystencję.
  6. Przygotować stolnicę. Wysypać na nią odrobinę mąki.
  7. Z ciasta odkrawać kawałki i formować z nich długie sznury o szerokości około dwóch centymetrów.
  8. Przekrawać na skos tworząc kluski o długości około trzech centymetrów.
  9. Wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Gotować pierogi dwie minuty od ich wypłynięcia.
  10. Wyciągać łyżką cedzakową.

Smacznego!

Sałatka z dodatkamiPełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę

Jak podawać leniwe pierogi? Będą pyszne z cukrem i prażoną bułką tartą

Leniwe pierogi będą najsmaczniejsze posypane cukrem i prażoną bułką tartą. Można też podawać je podsmażone na patelni. Innym ciekawym dodatkiem będą świeże liście bazylii lub mięty. Jeśli chcemy wzmocnić ich słodycz, można serwować je z kandyzowanymi śliwkami.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: