Szukasz pomysłu na proste danie bez mięsa? Jeśli masz ochotę na lekkostrawną potrawę, którą można przygotować w mniej niż kwadrans, warto sięgnąć po klasyczną, polską potrawę. Przypomni ona smak dzieciństwa. Leniwe pierogi będą lekkie i smaczne - najlepiej serwować je na słodko.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Łatwy obiad bez mięsa - przepis na leniwe pierogi jak u babci
Jak zrobić tradycyjne, staropolskie leniwe pierogi? Oto przepis, z którym wyjdą fantastycznie. Jest banalnie prosty i niezwykle szybki.
Składniki:
- 75 dag białego sera,
- trzy jajka,
- 20 dag mąki,
- dwie łyżki masła,
- trzy łyżki bułki tartej,
- szczypta soli.
Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka
Przygotowanie:
- Zmielić ser w prasce do ziemniaków.
- Umyć jajka i wbić je do miseczki.
- Przesiać mąkę.
- Do masy serowej dodać sól, jaja i mąkę.
- Zarobić ciasto i zagniatać je aż uzyskamy gładką konsystencję.
- Przygotować stolnicę. Wysypać na nią odrobinę mąki.
- Z ciasta odkrawać kawałki i formować z nich długie sznury o szerokości około dwóch centymetrów.
- Przekrawać na skos tworząc kluski o długości około trzech centymetrów.
- Wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Gotować pierogi dwie minuty od ich wypłynięcia.
- Wyciągać łyżką cedzakową.
Smacznego!
Pełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę
Jak podawać leniwe pierogi? Będą pyszne z cukrem i prażoną bułką tartą
Leniwe pierogi będą najsmaczniejsze posypane cukrem i prażoną bułką tartą. Można też podawać je podsmażone na patelni. Innym ciekawym dodatkiem będą świeże liście bazylii lub mięty. Jeśli chcemy wzmocnić ich słodycz, można serwować je z kandyzowanymi śliwkami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl