Grzyby po kaszubsku. Jesienny rarytas w pomidorowo-octowej zalewie to must have każdej spiżarni

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Kosze pełne leśnych rarytasów wymagają jednak szybkiej obróbki. Przygotuj je w nietypowej i oryginalnej odsłonie - grzyby po kaszubsku to jesienny must have, którego nie może zabraknąć na półkach spiżarni. Pomidorowo-octowa zalewa gwarantuje pełnie smaków i aromatów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Grzyby często są głównym składnikiem jesiennych przetworów. Leśne rarytasy kisimy, marynujemy czy peklujemy w solance. Warto jednak przygotować je w nieco inny sposób niż dotychczas. Mowa tu o grzybach po kaszubsku w pomidorowo-octowej zlewie. 

Grzyby po kaszubsku - jesienny must have każdej spiżarni 

Tradycyjna octowa zalewa jest dobrze znana wszystkim fanom leśnych przetworów. Jednak warto odrobinę poeksperymentować i pobawić się smakiem. Dodanie jednego składnika potrafi zmienić absolutnie wszystko. Dlatego grzyby po kaszubsku są tak lubiane, a ich smak doceniany. W przepisie nie może zabraknąć świeżych grzybów, dojrzałych i soczystych pomidorów, a także aromatycznych przypraw. 

Wyjątkowo smaczne grzyby po kaszubsku w pomidorowo octowej zalewie świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa czy obiadu. To świetna alternatywa dla standardowych surówek do domowego schabowego. Przetwory można także śmiało podać jako oryginalną przystawkę lub przekąskę na imprezę. Przygotowanie jest bardzo proste - grzyby obgotowujemy, robimy pomidorową zalewę, przekładamy do słoików i wzbogacamy przyprawami. Całość nie zajmie wiele czasu, a aromatyczne słoiki będą prawdziwym hitem w spiżarni. 

Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Przepis na grzyby po kaszubsku 

Składniki: 

  • kilogram grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • olej,
  • liść laurowy,
  • 3 sztuki ziaren pieprzu czarnego,
  • sztuka ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki gorczycy.

Składniki na zalewę:

  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml octu,
  • 100 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • 125 ml oleju,
  • po pół łyżeczki ostrej oraz słodkiej papryki,
  • łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie przebieramy i oczyszczamy. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki, mniejsze mogą pozostać w całości. Całość przekładamy do dużego garnka, zalewamy dwoma litrami wody, solimy i dodajemy łyżkę octu. Obgotowujemy przez około 10 minut, do miękkości. Odcedzamy i osuszamy. 
  2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka i cienkie plasterki. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Gdy całość się ładnie zeszkli, odkładamy na bok. 
  3. Przygotowujemy zalewę - do rondelka wlewamy 250 ml wody, cukier, sól i papryki. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotowujemy i ściągamy z palnika. Do zalewy dodajemy cebulę i czosnek oraz obgotowane grzyby. 
  4. Tak przygotowane grzyby po kaszubsku, przekładamy do sparzonych słoików - w każdym z nich powinien dodatkowo znajdować się liść laurowy, 3 sztuki ziaren pieprzu czarnego, sztuka ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy.
  5. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut w garnku z wodą. Przetwory studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.