-
Haps
-
Jak przygotować
- Domowy chleb z tego przepisu to hit. Będzie puszysty, z chrupiącą skórką i to bez piekarnika
Domowy chleb z tego przepisu to hit. Będzie puszysty, z chrupiącą skórką i to bez piekarnika
Marzy ci się przepyszny, pachnący chleb, a do piekarni daleka droga? Najlepszy domowy chleb zrobisz samodzielnie i to bez piekarnika. Jak to możliwe? Dziś mamy dla ciebie przepis na domowy chleb z patelni. Oszczędzisz nie tylko czas i energię, ale także prąd, a przy okazji wypełnisz swoją kuchnię niesamowitym aromatem pieczywa.
Chleb z patelni w pierwszej chwili może sprawić, że pomyślisz sobie "co oni znowu wymyślają...". Ale naprawdę, chleb wychodzi miękki, z chrupiąca skórką i smakiem nie odbiega zupełnie od bochenków pieczonych w piekarniku. Przepis na chleb z patelni jest banalnie prosty i tak naprawdę wystarczy jedynie wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Koniecznie zapamiętaj ten przepis - nie zawiedziesz się.
Hitowy chleb z patelni - przepis
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka letniej wody (powinna mieć temperaturę ok. 40 stopni)
- 1 opakowanie drożdży instant (ok. 10 g)
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka soli
- 10 g cukru
Chleb bez piekarnika - sposób wykonania:
- Przygotuj większą miskę i wsyp do niej drożdże. Dodaj ciepłą wodę i cukier. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Po upływie 10 minut dodaj przesianą mąkę i sól. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj składniki, następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dodając olej.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 50 minut do wyrośnięcia. Kiedy już ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość, znów przez chwilę je wyrabiaj. Następnie podziel je na 8 części i z każdej z nich uformuj kulę.
- Przygotuj dużą patelnię, najlepiej głęboką. Połóż na niej kule z ciasta i przykryj miską lub innym naczyniem. Pozostaw do kolejnego wyrośnięcia, tym razem na 20 minut. Ciasto powinno wypełnić całą patelnię.
- Włącz palnik pod patelnią na minimalną moc. Smaż przez 15-20 minut. Następnie odwróć chleb na drugą stronę i podsmażaj jeszcze przez 10 minut. Kiedy chleb będzie już wyraźnie zarumieniony, możesz zdjąć go z patelni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.