Które produkty powinno się umyć przed spożyciem? Tego mogliście nie wiedzieć

Które produkty powinno się przepłukać przed spożyciem? Każdy wie, że warzywa i owoce muszą zostać umyte przed jedzeniem. Jednak nie każdy pamięta, że brud osadza się też na przykłąd na puszkach z napojami.

Wiadomo, że należy myć owoce i warzywa. Kiedy powinno się to robić? Podpowiadamy. Zdradzamy również, jakie inne produkty powinniśmy koniecznie przepłukać przed spożyciem. Chodzi o warzywa w puszkach i opakowania napojów. Te ostatnie wymagają odpowiedniej dezynfekcji przed ich spożyciem.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Owoce i warzywa - te produkty należy koniecznie umyć przed spożyciem

Owoce i warzywa powinny być myte tuż przed samym spożyciem czy ugotowaniem. Nie powinniśmy dopuścić do pozostawiania umytych warzyw i owoców na długo przed spożyciem, ponieważ wilgoć, która się na nich osadza może sprzyjać namnażaniu się bakterii, tym samym będą one psuły się i więdły w o wiele szybszym tempie.

Fasolka z puszki. Najlepiej przepłukać ją po odcedzeniu z zalewy

Warto opłukać fasolkę z puszki, aby pozbyć się nadmiernej ilości soli, jaka występuje w zalewie. Dzięki przecedzeniu i przepłukaniu jej, zredukujemy ilość soli i fasolka będzie gotowa do spożycia czy gotowania. Ewentualnie przed jej użyciem można osuszyć ją papierowym ręcznikiem.

Napoje w puszce - powinniśmy pamiętać o ich dezynfekcji przed otwarciem

Tego rodzaju opakowania można czyścić środkiem do dezynfekcji. W ten sposób odkazimy powierzchnię puszki i będziemy mogli bez obaw napić się z niej bezpośrednio. Warto pamiętać, że w sklepie mogło dotykać jej wiele osób, dlatego odpowiednie wyczyszczenie ograniczy szanse na spotkanie się np. z koronawirusem. Poza tym, należy pamiętać o otwieraniu puszki z napojem czystymi rękami.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA