Wiadomo, że należy myć owoce i warzywa. Kiedy powinno się to robić? Podpowiadamy. Zdradzamy również, jakie inne produkty powinniśmy koniecznie przepłukać przed spożyciem. Chodzi o warzywa w puszkach i opakowania napojów. Te ostatnie wymagają odpowiedniej dezynfekcji przed ich spożyciem.
Owoce i warzywa powinny być myte tuż przed samym spożyciem czy ugotowaniem. Nie powinniśmy dopuścić do pozostawiania umytych warzyw i owoców na długo przed spożyciem, ponieważ wilgoć, która się na nich osadza może sprzyjać namnażaniu się bakterii, tym samym będą one psuły się i więdły w o wiele szybszym tempie.
Warto opłukać fasolkę z puszki, aby pozbyć się nadmiernej ilości soli, jaka występuje w zalewie. Dzięki przecedzeniu i przepłukaniu jej, zredukujemy ilość soli i fasolka będzie gotowa do spożycia czy gotowania. Ewentualnie przed jej użyciem można osuszyć ją papierowym ręcznikiem.
Tego rodzaju opakowania można czyścić środkiem do dezynfekcji. W ten sposób odkazimy powierzchnię puszki i będziemy mogli bez obaw napić się z niej bezpośrednio. Warto pamiętać, że w sklepie mogło dotykać jej wiele osób, dlatego odpowiednie wyczyszczenie ograniczy szanse na spotkanie się np. z koronawirusem. Poza tym, należy pamiętać o otwieraniu puszki z napojem czystymi rękami.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl