Kluski śląskie Ewy Wachowicz. Tradycyjny przepis na ciasto z dodatkiem sezonowego owocu

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które ma wielu zwolenników. Ewa Wachowicz zdradza przepis, który mocno się wyróżnia na tle pozostałych. Poza bazowymi składnikami dodaje do masy nietypowy produkt - odrobinę sezonowych owoców! Dzięki temu masa jest po ugotowaniu delikatna, sprężysta i soczysta.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych obiadów kluski śląskie zasługują na wyjątkowe wyróżnienie. Delikatne, sprężyste i mięciutkie kuleczki świetnie smakują z tradycyjną roladą czy grzybowym sosem. 

Kluski śląskie z owocowym dodatkiem przepisu Ewy Wachowicz

Tradycyjne, polskie obiady smakują niemal zawsze najlepiej przygotowane według tradycyjnych przepisów. Warto jednak nieco poeksperymentować, zmienić listę dodatków czy udoskonalić standardową potrawę. Ewa Wachowicz łamie schematy dotyczące przygotowania klusek śląskich. Dawna Miss Polonia dodaje do masy nietypowy produkt, którym są sezonowe jabłka. 

Kluski śląskie z jabłkiem są wyjątkowo miękkie, sprężyste i soczyste. Ziemniaczane kuleczki przygotowane według receptury Ewy Wachowicz świetnie podkreślą smak obiadowych potraw. Warto jednak podkreślić, że tak jak w standardowym przepisie kluczowy jest odpowiedni gatunek bulw - najlepeij sprawdzą się ziemniaki typu B i C o wysokiej zawartości skrobi. 

Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl.

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Przepis na kluski śląskie z jabłkiem od Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • kg ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • miękkie jabłko. 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. 
  2. Warzywa dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. 
  3. Ziemniaki uklepujemy w koło, dzielimy na cztery części, wycinamy 1/3, a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ugniatamy ciasto i formujemy w wałek. 
  4. Z małych części ciasta formujemy kluski śląskie, do każdej kulki wkładamy mały kawałek jabłka, a na wierzchu robimy charakterystyczną dziurkę. 
  5. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy na sitku i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.