Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych obiadów kluski śląskie zasługują na wyjątkowe wyróżnienie. Delikatne, sprężyste i mięciutkie kuleczki świetnie smakują z tradycyjną roladą czy grzybowym sosem.
Tradycyjne, polskie obiady smakują niemal zawsze najlepiej przygotowane według tradycyjnych przepisów. Warto jednak nieco poeksperymentować, zmienić listę dodatków czy udoskonalić standardową potrawę. Ewa Wachowicz łamie schematy dotyczące przygotowania klusek śląskich. Dawna Miss Polonia dodaje do masy nietypowy produkt, którym są sezonowe jabłka.
Kluski śląskie z jabłkiem są wyjątkowo miękkie, sprężyste i soczyste. Ziemniaczane kuleczki przygotowane według receptury Ewy Wachowicz świetnie podkreślą smak obiadowych potraw. Warto jednak podkreślić, że tak jak w standardowym przepisie kluczowy jest odpowiedni gatunek bulw - najlepeij sprawdzą się ziemniaki typu B i C o wysokiej zawartości skrobi.
Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl.
Składniki:
Sposób przygotowania: