Suszone grzyby są aromatycznym dodatkiem do zup i sosów. Co zrobić, aby nie straciły smaku i zapachu po ususzeniu? Przede wszystkim powinno się je odpowiednio przechowywać. Korzystając z naszych metod, zachowasz piękny aromat na dłużej.
Niewłaściwe przechowywanie suszonych grzybów może spowodować, że stracą swoje właściwości i nie będą tak aromatyczne, jak od razu po ususzeniu. Przechowywane w złych warunkach mogą nawet paść ofiarą pleśni albo moli spożywczych. Jeśli schowamy suszone grzyby we właściwy sposób, będą przydatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy. Jak poprawnie przechowywać suszone grzyby?
Suszone grzyby zamknięte w szczelnym pojemniku nie stracą intensywnego aromatu. Taki sposób przechowywania zapobiegnie też zalęgnięciu się moli spożywczych i ochroni grzyby przed wilgocią i pleśnią. Jakiego pojemnika użyć? Najbardziej odpowiedni będzie metalowy lub szklany, czyli taki, który będzie szczelnie się zamykał.
Suszone grzyby zamknięte w pojemniku trzeba ustawić w ciemnym i suchym miejscu. Temperatura powinna być pokojowa. W przeciwnym razie grzyby stracą swoje cenne właściwości. Światło, ciepło i wilgoć mogą spowodować utratę aromatu. Absolutnie nie należy umieszczać suszonych grzybów w papierowych czy foliowych torbach. Do pojemnika z grzybami można dodać kilka ziarenek ryżu - wchłonie nadmierną wilgoć i zapobiegnie rozwojowi pleśni. Dobrym pomysłem jest włożenie do środka również kilku listków laurowych.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl