Surówka z białej kapusty bardzo łatwa w przygotowaniu. Można ją przechowywać nawet przez kilka tygodni

Surówka z białej kapusty to świetny dodatek do zimowych obiadów. Przygotowanie potraw będzie o wiele prostsze i szybsze, jeśli będziemy mieli takie słoiki w lodówce. Warto dodać, że można je przechowywać nawet przez kilka tygodni.

Surówka z białej kapusty będzie wyśmienitym dodatkiem do jesiennych i zimowych obiadów. Doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs, kluskami, kopytkami i pierogami. Jak ją zrobić? To bardzo proste. Przedstawiamy przepis na warzywne słoiki.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na surówkę z białej kapusty - idealna do jesiennych obiadów

Jak zrobić surówkę z kapusty w słoikach? Oto prosty przepis.

Składniki:

  • kilogram białej kapusty,
  • średniej wielkości cebula,
  • duża papryka,
  • dwie średniej wielkości marchewki,
  • trzy łyżki cukru.

Na zalewę:

  • pół szklanki octu,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • dwie trzecie szklanki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
  2. Kapustę poszatkuj, pokrój paprykę w wąskie paski, cebulę w drobną kostkę.
  3. Przełóż warzywa do obszernego naczynia. Dopraw cukrem i dobrze wymieszaj. Odstaw całość na około trzy godziny.
  4. W tym czasie przygotuj zalewę. Zagotuj wszystkie składniki na zalewę. Powinny gotować się przez kilka minut.
  5. Wyparz słoiki. Warzywa odciśnij z wody i wlej do nich wcześniej ugotowaną zalewę. Wymieszaj dokładnie całość.
  6. Przekładaj surówkę do słoików. Zakręć każdy porządnie i wstaw do lodówki.

Tak przygotowaną surówkę można przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni.

Do czego surówka z kapusty? Będzie świetnym dodatkiem do pierogów

Surówka z białej kapusty będzie najlepiej smakowała z pierogami, kopytkami, kluskami śląskimi, pieczonymi ziemniakami, ale też z wieloma daniami mięsnymi - pasuje do pieczeni i kotletów. Warto podawać ją posypaną świeżą natką pietruszki. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: