Surówka z białej kapusty bardzo łatwa w przygotowaniu. Można ją przechowywać nawet przez kilka tygodni

Surówka z białej kapusty to świetny dodatek do zimowych obiadów. Przygotowanie potraw będzie o wiele prostsze i szybsze, jeśli będziemy mieli takie słoiki w lodówce. Warto dodać, że można je przechowywać nawet przez kilka tygodni.

Surówka z białej kapusty będzie wyśmienitym dodatkiem do jesiennych i zimowych obiadów. Doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs, kluskami, kopytkami i pierogami. Jak ją zrobić? To bardzo proste. Przedstawiamy przepis na warzywne słoiki.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na surówkę z białej kapusty - idealna do jesiennych obiadów

Jak zrobić surówkę z kapusty w słoikach? Oto prosty przepis.

Składniki:

  • kilogram białej kapusty,
  • średniej wielkości cebula,
  • duża papryka,
  • dwie średniej wielkości marchewki,
  • trzy łyżki cukru.

Na zalewę:

  • pół szklanki octu,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • dwie trzecie szklanki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źleSzef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Przygotowanie:

  1. Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
  2. Kapustę poszatkuj, pokrój paprykę w wąskie paski, cebulę w drobną kostkę.
  3. Przełóż warzywa do obszernego naczynia. Dopraw cukrem i dobrze wymieszaj. Odstaw całość na około trzy godziny.
  4. W tym czasie przygotuj zalewę. Zagotuj wszystkie składniki na zalewę. Powinny gotować się przez kilka minut.
  5. Wyparz słoiki. Warzywa odciśnij z wody i wlej do nich wcześniej ugotowaną zalewę. Wymieszaj dokładnie całość.
  6. Przekładaj surówkę do słoików. Zakręć każdy porządnie i wstaw do lodówki.

Tak przygotowaną surówkę można przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni.

To robisz źle w kuchni według Pascala Brodnickiego. Na liście mycie mięsa i zła obsługa piekarnikaTo robisz źle w kuchni według Pascala. Na liście mycie mięsa i obsługa piekarnika

Do czego surówka z kapusty? Będzie świetnym dodatkiem do pierogów

Surówka z białej kapusty będzie najlepiej smakowała z pierogami, kopytkami, kluskami śląskimi, pieczonymi ziemniakami, ale też z wieloma daniami mięsnymi - pasuje do pieczeni i kotletów. Warto podawać ją posypaną świeżą natką pietruszki. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: