Surówka z białej kapusty będzie wyśmienitym dodatkiem do jesiennych i zimowych obiadów. Doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs, kluskami, kopytkami i pierogami. Jak ją zrobić? To bardzo proste. Przedstawiamy przepis na warzywne słoiki.
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Przepis na surówkę z białej kapusty - idealna do jesiennych obiadów
Jak zrobić surówkę z kapusty w słoikach? Oto prosty przepis.
Składniki:
- kilogram białej kapusty,
- średniej wielkości cebula,
- duża papryka,
- dwie średniej wielkości marchewki,
- trzy łyżki cukru.
Na zalewę:
- pół szklanki octu,
- ćwierć szklanki cukru,
- dwie trzecie szklanki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Kapustę poszatkuj, pokrój paprykę w wąskie paski, cebulę w drobną kostkę.
- Przełóż warzywa do obszernego naczynia. Dopraw cukrem i dobrze wymieszaj. Odstaw całość na około trzy godziny.
- W tym czasie przygotuj zalewę. Zagotuj wszystkie składniki na zalewę. Powinny gotować się przez kilka minut.
- Wyparz słoiki. Warzywa odciśnij z wody i wlej do nich wcześniej ugotowaną zalewę. Wymieszaj dokładnie całość.
- Przekładaj surówkę do słoików. Zakręć każdy porządnie i wstaw do lodówki.
Tak przygotowaną surówkę można przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni.
Do czego surówka z kapusty? Będzie świetnym dodatkiem do pierogów
Surówka z białej kapusty będzie najlepiej smakowała z pierogami, kopytkami, kluskami śląskimi, pieczonymi ziemniakami, ale też z wieloma daniami mięsnymi - pasuje do pieczeni i kotletów. Warto podawać ją posypaną świeżą natką pietruszki.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl