-
Haps
-
Jak przygotować
- Pierogi Anny Lewandowskiej. Gwiazda dodaje do nich specjalny rodzaj mąki. Zdrowe danie na święta
Pierogi Anny Lewandowskiej. Gwiazda dodaje do nich specjalny rodzaj mąki. Zdrowe danie na święta
Pierogi to tradycyjne polskie danie, które przyrządza się przede wszystkim na Święta Bożego Narodzenia. Anna Lewandowska podaje przepis na pierogi z bezglutenowej mąki kasztanowej. Gwiazda nadziewa je jabłkami.
Pierogi to niezbędne danie na wigilijnym stole. Można przyrządzać je na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy przepis na pierogi Anny Lewandowskiej. Gwiazda przygotowuje je z bezglutenowej mąki kasztanowej i nadziewa jabłkowo-daktylowym farszem. Podajemy proporcje na wykonanie około piętnastu pierogów.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na pierogi z mąki kasztanowej
Składniki:
- dwie szklanki mąki kasztanowej,
- łyżka oleju kokosowego,
- duże jajko,
- pół szklanki gorącej wody,
- szczypta soli,
- łyżka gorzkiego kakao,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- daktyle,
- ugotowane jabłko,
- cynamon i kardamon,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie pierogów z jabłkami zajmie około półtorej godziny
Przygotowanie:
- Przygotuj nadzienie. Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw do namoczenia. Ugotuj obrane jabłka.
- Namoczone daktyle posiekaj, dodaj do nich jabłko i duś całość w rondlu.
- Do farszu dodaj przyprawy i zmiksuj całość. Można dodać do niego orzechy.
- Zarób ciasto na pierogi. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i kakao, dodaj jajko, wodę i olej kokosowy. Przypraw odrobiną cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej. Wyrabiaj ciasto aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
- Przygotuj stolnicę. Posyp ją mąką i rozwałkuj ciasto. Wycinaj okrągłe fragmenty na pierogi. Nadziewaj je jabłkowo-daktylowym farszem i sklejaj dokładnie brzegi ciasta.
- Wrzucaj pierogi partiami na wrzącą wodę i gotuj przez około siedem minut od wypłynięcia.
- Pierogi można podawać z różnymi owocami i miodem. Ciekawym rozwiązaniem będzie posypanie ich posiekanymi orzechami włoskimi, które przełamią słodycz farszu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl