-
Haps
-
Jak przygotować
- To rodzinny przepis cioci Stasi na piernik. Wykorzystuje w nim zamiennik, którego mało kto używa
To rodzinny przepis cioci Stasi na piernik. Wykorzystuje w nim zamiennik, którego mało kto używa
Tradycyjne przepisy krążą wśród rodziny i pilnowane są jak największy skarb. Na szczęście istnieją osoby, które chętnie dzielą się swoimi recepturami. Taką osobą jest ciocia Stasia, która powiedziała, jak przygotować idealny piernik. Tego składnika używa od lat.
Piernik to ciasto, które najbardziej kojarzy się z okresem zimowym i świątecznym. Jest to nic innego jak wypiek, który składa się z podstawowych składników wykorzystywanych do ciastek, a jego smak dopełniają aromatyczne korzenne przyprawy. Jego nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", które oznacza pieprzny.
Klasyczny przepis obejmuje takie składniki jak jajka lub tłuszcze odzwierzęce. Rodzinna receptura cioci Stasi wykorzystuje jednak coś innego. Podstawowa baza zamieniona jest na warzywne produkty, które nie zmieniają wyglądu, ani struktury ciasta. Jakie to warzywa? Przede wszystkim pomidory i marchew. Ten przepis doskonały jest dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować nowych smaków i zaskoczyć nimi innych.
Zobacz wideo
Krokiety serowo-ziemniaczane
Przepis na warzywny piernik cioci Stasi
Składniki
- puszka krojonych pomidorów z puszki,
- 1,5 banana,
- 2 marchewki,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- pół szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki przyprawy piernikowej,
- 1,5 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ulubiona konfitura do posmarowania,
- czekolada do polania.
Sposób przygotowania
- Marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do wyższego naczynia włóż marchew, banana i pomidory z puszki. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera.
- Do mieszanki dodaj cukier i ponownie zmiksuj na gładką i gęstą masę.
- Do większej miski wsyp wszystkie składniki suche. Pamiętaj, aby przesiać je przez sitko. Następnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Mokre składniki powoli wlewaj do suchych cały czas mieszając szpatułką. Połącz produkty tak aby wyszła jednolita masa bez żadnych grudek.
- Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczeni. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 50 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia. Następnie przekrój je na pół i posmaruj konfiturą. Dla ładniejszego efektu polej wierzch ciasta rozpuszczoną czekoladą.