-
Haps
-
Jak przygotować
- Smak tych gołąbków zwali cię z nóg. Wszystko dzięki smażeniu i panierce. Lepszych nie jedliście
Smak tych gołąbków zwali cię z nóg. Wszystko dzięki smażeniu i panierce. Lepszych nie jedliście
Na liście klasycznych polskich dań muszą obowiązkowo pojawić się gołąbki. Jednak w takiej wersji na pewno ich nie jedliście. Swoją wyjątkowość zawdzięczają panierowaniu i smażeniu. Tak ich jeszcze nie robiliście.
Gołąbki od dawna zapisane są na kartach polskiej kuchni jako jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań. Sięga się po tę potrawę nie tylko od święta, chociaż czas przygotowania jest długi, a sama czynność wymagająca. Klasyczna potrawa, którą tak wszyscy uwielbiają, jest gotowana lub pieczona i podawana z pysznym domowym sosem pomidorowym.
Wersja tej potrawy, którą przedstawiamy, różni się tylko dwoma, ale istotnymi elementami. Zanim gołąbki wstawisz do piekarnika użyj bułki tartej i oleju. Panierowane i podsmażone zyskają nowy oryginalny smak. Zrób je raz, a ten przepis zostanie z tobą na zawsze.
Przepis na gołąbki w panierce
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 100 g ryżu,
- 2 cebule,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka majeranku,
- łyżka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- pół szklanki bulionu drobiowego,
- 10 liści włoskiej kapusty,
- 2 jajka,
- bułka tarta.
Zobacz wideo
Przepis na sycące danie - panzerotti
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż do rumianego koloru.
- Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odłącz liście od całości, ostudź je i wytnij wszystkie twardsze części.
- Do miski wrzuć mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę, przecier pomidorowy, majeranek, czosnek, sól i pieprz. Wszystko zalej bulionem i ugnieć w jednolitą masę do połączenia składników.
- Tak przygotowany farsz umieść na ugotowanych liściach i dokładnie zawiń w gołąbki.
- Do jednej miski wsyp bułkę tartą, do drugiej jajka. Jajka roztrzep z niewielką ilością mleka.
- Każdego gołąbka obtocz w jajkach, a następnie w bułce.
- Na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni smaż gołąbki partiami z każdej strony. Powinny mieć rumiany kolor.
- Usmażone kawałki przekładaj do naczynia żaroodpornego i umieść go w rozgrzanym do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
- Podawaj z domowym sosem pomidorowym.