Smak tych gołąbków zwali cię z nóg. Wszystko dzięki smażeniu i panierce. Lepszych nie jedliście

Na liście klasycznych polskich dań muszą obowiązkowo pojawić się gołąbki. Jednak w takiej wersji na pewno ich nie jedliście. Swoją wyjątkowość zawdzięczają panierowaniu i smażeniu. Tak ich jeszcze nie robiliście.

Gołąbki od dawna zapisane są na kartach polskiej kuchni jako jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań. Sięga się po tę potrawę nie tylko od święta, chociaż czas przygotowania jest długi, a sama czynność wymagająca. Klasyczna potrawa, którą tak wszyscy uwielbiają, jest gotowana lub pieczona i podawana z pysznym domowym sosem pomidorowym.

Wersja tej potrawy, którą przedstawiamy, różni się tylko dwoma, ale istotnymi elementami. Zanim gołąbki wstawisz do piekarnika użyj bułki tartej i oleju. Panierowane i podsmażone zyskają nowy oryginalny smak. Zrób je raz, a ten przepis zostanie z tobą na zawsze.

Przepis na gołąbki w panierce

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 100 g ryżu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • pół szklanki bulionu drobiowego,
  • 10 liści włoskiej kapusty,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż do rumianego koloru.
  2. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odłącz liście od całości, ostudź je i wytnij wszystkie twardsze części.
  3. Do miski wrzuć mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę, przecier pomidorowy, majeranek, czosnek, sól i pieprz. Wszystko zalej bulionem i ugnieć w jednolitą masę do połączenia składników.
  4. Tak przygotowany farsz umieść na ugotowanych liściach i dokładnie zawiń w gołąbki.
  5. Do jednej miski wsyp bułkę tartą, do drugiej jajka. Jajka roztrzep z niewielką ilością mleka.
  6. Każdego gołąbka obtocz w jajkach, a następnie w bułce.
  7. Na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni smaż gołąbki partiami z każdej strony. Powinny mieć rumiany kolor.
  8. Usmażone kawałki przekładaj do naczynia żaroodpornego i umieść go w rozgrzanym do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
  9. Podawaj z domowym sosem pomidorowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.