Na liście klasycznych polskich dań muszą obowiązkowo pojawić się gołąbki. Jednak w takiej wersji na pewno ich nie jedliście. Swoją wyjątkowość zawdzięczają panierowaniu i smażeniu. Tak ich jeszcze nie robiliście.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Gołąbki od dawna zapisane są na kartach polskiej kuchni jako jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań. Sięga się po tę potrawę nie tylko od święta, chociaż czas przygotowania jest długi, a sama czynność wymagająca. Klasyczna potrawa, którą tak wszyscy uwielbiają, jest gotowana lub pieczona i podawana z pysznym domowym sosem pomidorowym.
REKLAMA
Wersja tej potrawy, którą przedstawiamy, różni się tylko dwoma, ale istotnymi elementami. Zanim gołąbki wstawisz do piekarnika użyj bułki tartej i oleju. Panierowane i podsmażone zyskają nowy oryginalny smak. Zrób je raz, a ten przepis zostanie z tobą na zawsze.
Przepis na gołąbki w panierce
Składniki:
400 g mięsa mielonego wieprzowego,
100 g ryżu,
2 cebule,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
łyżka majeranku,
łyżka soli,
łyżeczka pieprzu,
pół szklanki bulionu drobiowego,
10 liści włoskiej kapusty,
2 jajka,
bułka tarta.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż do rumianego koloru.
Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odłącz liście od całości, ostudź je i wytnij wszystkie twardsze części.
Do miski wrzuć mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę, przecier pomidorowy, majeranek, czosnek, sól i pieprz. Wszystko zalej bulionem i ugnieć w jednolitą masę do połączenia składników.
Tak przygotowany farsz umieść na ugotowanych liściach i dokładnie zawiń w gołąbki.
Do jednej miski wsyp bułkę tartą, do drugiej jajka. Jajka roztrzep z niewielką ilością mleka.
Każdego gołąbka obtocz w jajkach, a następnie w bułce.
Na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni smaż gołąbki partiami z każdej strony. Powinny mieć rumiany kolor.
Usmażone kawałki przekładaj do naczynia żaroodpornego i umieść go w rozgrzanym do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut.