Sałatki na święta, które podbiją serca i podniebienia gości. Ważna jest lista składników i dodatki

Sałatki na święta to element obowiązkowy. Zazwyczaj obok śledzi króluje klasyczna jarzynowa i warstwowy gyros. Warto jednak nieco poeksperymentować i przygotować coś bardziej oryginalnego. Mowa tu o rarytasach z dodatkiem ryb, warzyw, makaronu i aromatycznych przypraw.

Więcej smacznych przepisów na święta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

Wśród tradycyjnych dań wigilijnych nie może zabraknąć apetycznych przystawek, wypieków i sałatek, które są nieodłącznym elementem świąt. Jeśli masz dość nudnych i mdłych składników zanurzonych w majonezie, sprawdź przepis na nasze oryginalne rarytasy. 

Sałatki na święta - babcine przepisy z nutą świeżości

Wigilijne przygotowania to często czasochłonne zadanie, dlatego warto przyszykować przepisy wcześniej i nabyć potrzebne produkty. Poza tradycyjnym barszczem, śledzikiem czy pierogami na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek i zimnych przekąsek. Klasyczne receptury uchodzą za jedne z najlepszych, jednak warto je trochę zmodyfikować i ulepszyć. Sałatki z przepisu babci z nutą świeżości i nowoczesności dadzą smaczny i spektakularny efekt, a domownicy i goście zaniemówią z wrażenia i poproszą o sekretny dokładkę. 

Jako pierwszą pragniemy wyróżnić sałatkę ze śledziem i buraczkami. Apetyczne warstwy tworzą razem zgrany duet. Mowa tu o jajkach, rybie, burakach, ziemniakach i przyprawach

Lista składników: 

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 płaty śledziowe,
  • 3 buraki,
  • 3 ziemniaki,
  • 5 łyżek domowego majonezu,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • por (biała i jasnozielona część),
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • sól,
  • pierz,
  • natka pietruszki. 
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osobnych garnkach do uzyskania miękkości. 
  2. Warzywa pozostawiamy do przestudzenia. 
  3. Pora oczyszczamy i kroimy w piórka. 
  4. Ugotowane jaja obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  5. Buraczki ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę. 
  6. W dużej szklanej misce układamy kolejno śledzie, por, ziemniaki i dwa pokrojone jajka zmieszane z połową majonezu. Następnie nakładamy pokrojone ogórki, a te pokrywamy warstwą buraków. Wierzch pokrywamy pozostałym majonezem, tak, by czerwień buraczków przenikała. Całość posypujemy pozostałymi jajkami. Doprawiamy i dekorujemy natką pietruszki. 

Sałatki na święta - makaronowy rarytas 

Składniki: 

  • 200 g makaronu orzo,
  • 100 g jarmużu,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • kulka sera mozzarella,
  • mała cebula czerwona,
  • 70 g pomidorów suszonych odsączonych,
  • kilka listków bazylii, 
  • oliwa, 
  • sok z cytryny, 
  • łyżeczka musztardy Dijon, 
  • ząbek czosnku, 
  • sól,
  • pieprz gruboziarnisty. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zaczynamy od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Gotowy produkt odcedzamy i przekładamy do dużej miski. 
  2. Dodajemy poszatkowany jarmuż, drobno posiekaną cebulę, małe kawałki sera, odsączone i pokrojone pomidory suszone oraz rybę odsączoną z zalewy. 
  3. Przygotowujemy sos, łącząc oliwę, cytrynę musztardę, czosnek i przyprawy. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Wierzch zdobimy bazylią. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA