Więcej smacznych przepisów na święta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród tradycyjnych dań wigilijnych nie może zabraknąć apetycznych przystawek, wypieków i sałatek, które są nieodłącznym elementem świąt. Jeśli masz dość nudnych i mdłych składników zanurzonych w majonezie, sprawdź przepis na nasze oryginalne rarytasy.
Sałatki na święta - babcine przepisy z nutą świeżości
Wigilijne przygotowania to często czasochłonne zadanie, dlatego warto przyszykować przepisy wcześniej i nabyć potrzebne produkty. Poza tradycyjnym barszczem, śledzikiem czy pierogami na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek i zimnych przekąsek. Klasyczne receptury uchodzą za jedne z najlepszych, jednak warto je trochę zmodyfikować i ulepszyć. Sałatki z przepisu babci z nutą świeżości i nowoczesności dadzą smaczny i spektakularny efekt, a domownicy i goście zaniemówią z wrażenia i poproszą o sekretny dokładkę.
Jako pierwszą pragniemy wyróżnić sałatkę ze śledziem i buraczkami. Apetyczne warstwy tworzą razem zgrany duet. Mowa tu o jajkach, rybie, burakach, ziemniakach i przyprawach.
Lista składników:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 4 płaty śledziowe,
- 3 buraki,
- 3 ziemniaki,
- 5 łyżek domowego majonezu,
- 2 ogórki konserwowe,
- por (biała i jasnozielona część),
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- sól,
- pierz,
- natka pietruszki.
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Sposób przygotowania:
- Buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osobnych garnkach do uzyskania miękkości.
- Warzywa pozostawiamy do przestudzenia.
- Pora oczyszczamy i kroimy w piórka.
- Ugotowane jaja obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Buraczki ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę.
- W dużej szklanej misce układamy kolejno śledzie, por, ziemniaki i dwa pokrojone jajka zmieszane z połową majonezu. Następnie nakładamy pokrojone ogórki, a te pokrywamy warstwą buraków. Wierzch pokrywamy pozostałym majonezem, tak, by czerwień buraczków przenikała. Całość posypujemy pozostałymi jajkami. Doprawiamy i dekorujemy natką pietruszki.
Sałatki na święta - makaronowy rarytas
Składniki:
- 200 g makaronu orzo,
- 100 g jarmużu,
- puszka tuńczyka w oleju,
- kulka sera mozzarella,
- mała cebula czerwona,
- 70 g pomidorów suszonych odsączonych,
- kilka listków bazylii,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz gruboziarnisty.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania zaczynamy od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Gotowy produkt odcedzamy i przekładamy do dużej miski.
- Dodajemy poszatkowany jarmuż, drobno posiekaną cebulę, małe kawałki sera, odsączone i pokrojone pomidory suszone oraz rybę odsączoną z zalewy.
- Przygotowujemy sos, łącząc oliwę, cytrynę musztardę, czosnek i przyprawy. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Wierzch zdobimy bazylią. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.