Kluski wywodzą się z Górnego Śląska i zawdzięczają swoją nazwę ciemniejszej barwie. Przygotowuje się je zarówno z ugotowanych, jak i surowych ziemniaków. Takie połączenie wpływa nie tylko na kolor, ale i smak. Chociaż nieco różnią się od białych klusek śląskich, sposób gotowania i podania jest bardzo podobny.
Przygotowanie klusek należy zacząć od obrania i opłukania ziemniaków. Połowę z nich ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i osusz. Przygotowane w ten sposób warzywa przeciśnij przez praskę lub wytłucz tłuczkiem do powstania jednolitej masy.
Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce z małymi oczkami, a następnie umieść je na sicie i dokładnie odciśnij. Płyn odstaw na kilka minut, a powstały z niego osad, czyli skrobię ziemniaczaną, dodaj do startych ziemniaków.
Ziemniaki surowe i ugotowane dokładnie wymieszaj. Z masy wyjmij 1/4 ziemniaków, a na ich miejsce wsyp mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj wyjęte ziemniaki z powrotem.
Dodaj jajko i dużą szczyptę soli, a następnie zagnieć całość. Z masy odrywaj mniejsze kawałki i formuj z nich kulki. W garnku zagotuj dużą ilość posolonej wody. Kluski umieść we wrzątku i gotuj na średnim ogniu. Od momentu wypłynięcia zaczekaj jeszcze ok. sześć minut.
Kluski po ugotowaniu polej zimną wodą, a następnie wyjmij je łyżką cedzakową na talerz. Podawaj ze zrumienioną cebulką, wędzonym boczkiem, czy mięsnymi sosami.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl