Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni polskiej i nie tylko. Różne rodzaje bulwy przygotowywane są na ciekawe sposoby takie jak frytki, kluski, puree, farsze czy nawet wytrawne tarty. Jak się okazuje nie wiemy o nich wszystkiego - obierki, które lądowały zazwyczaj w koszu, mogą być wykorzystane na wiele smacznych sposobów!
Gotowane, smażone, pieczone i grillowane ziemniaki są nam doskonale znane. Stanowią ważny element w diecie, a także długą tradycję w kuchni polskiej. Zazwyczaj są kojarzone z dodatkiem do dań, jednak są także bazą wielu smacznych i ciekawych przepisów takich jak placki ziemniaczane, kluski śląskie, moskole czy pełne aromatów tarty. To proste i zarazem wyrafinowane warzywo jest jadalne w całości, co oznacza, że dotychczasowe obierki, które lądowały w koszu, mogły być składnikiem jednej ze smacznych przekąsek.
Obierki z ziemniaków, które wcześniej wyczyścimy, umyjemy i pozbawimy oczek, mogą być bazą dla słonych przekąsek. Mowa tu o chrupiących chipsach, frytkach, panierkach do innych dań czy ciekawym dodatkiem do zup i bulionów. Warto jednak podkreślić, że nie zawsze będzie to produkt zdatny do spożycia. Należy unikać zielonych łupin, miękkich czy pokrytych dziwnym nalotem - wówczas możemy sobie zaszkodzić, a nawet doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Na pierwszym miejscu znajdują się frytki. Niemal każdy je lubi, a przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu umiejętności i składników. Obierki wystarczy panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na głębokim tłuszczu - w garnku, frytkownicy lub głębszej patelni. Tak przygotowane frytki odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z solą i ulubionymi sosami - świetnie sprawdzi się także guacamole, czy pikantna pomidorowa salsa.
Ciekawym sposobem jest także przygotowanie domowych chipsów. Wystarczy wymieszać obierki z sola, oliwą i ulubionymi przyprawami, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około siedem minut.
Innym oryginalnym pomysłem jest dodanie obierek do domowego bulionu. Przygotujemy z nich także szybki wywar - wystarczy dodać je do marchewki, pora, selera i przypraw. Całość gotujemy - w ten sposób powstanie baza dla wegańskich zup.