Więcej przepisów na dania z wieprzowiny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gulasz wieprzowy to proste i jednocześnie wykwintne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i również jako popisowy numer kulinarny z okazji ważniejszych uroczystości. Żeby wydobyć głębię smaku i aromatu wieprzowiny, warto dodać czerwone wino, które wbrew pozorom świetnie pasuje do karkówki czy łopatki - sprawia, że mięso staje się kruche i delikatne. Z kolei suszone grzyby sprawią, że danie będzie smakować bardziej "swojsko".
Gulasz wieprzowy - przepis na twój nowy popisowy numer kulinarny
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (polecam łopatkę lub karkówkę, ale może być także szynka)
- 1 większa biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 1,5 szklanki bulionu
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, liście laurowe, ziele angielskie
- mąka pszenna
- olej roślinny lub smalec do smażenia
Sposób wykonania:
- Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Oprósz je przyprawami, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Kiedy mięso się zamarynuje, wyjmij je z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej, następnie obtocz w mące.
- Cebule posiekaj w piórka, suszone grzyby skrusz w dłoniach, a czosnek drobno posiekaj.
- Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę smalcu albo 3-4 łyżki oleju. Następnie włóż mięso i na dużej mocy palnika podsmaż je z każdej strony, starając się przy tym nie ruszać za bardzo mięsa.
- Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż mięso zacznie się robić brązowe (jeśli mąka zacznie się przypalać, zacznij mieszać łopatką).
- Kiedy cebula się zeszkli, zmniejsz moc palnika, zalej mięso bulionem i dodaj pokruszone grzyby oraz kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez godzinę.
- Po upływie tego czasu wlej wino i dalej duś na niewielkim ogniu, aż alkohol odparuje. Po upływie pół godziny mięso powinno być już miękkie, jeśli nie jest - duś jeszcze 15 minut.
Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twój gulasz był trochę rzadszy, pod goniec gotowania dodaj niecałą szklankę bulionu wymieszanego z łyżką mąki pszennej. Żeby jeszcze wzmocnić aromat potrawy, polecam dodać odrobinę świeżego rozmarynu.