Gulasz wieprzowy - przepis, którym zaimponujesz nawet teściowej. Żeby wyszedł idealny, mięso należy trochę "upić"

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, który zwali z nóg nawet najbardziej wymagającego smakosza, mamy specjalnie coś dla ciebie. Gulasz wieprzowy z grzybami i winem to danie, przez które nawet stereotypowa teściowa "z dowcipów" zacznie cicho łkać z zazdrości.

Więcej przepisów na dania z wieprzowiny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gulasz wieprzowy to proste i jednocześnie wykwintne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i również jako popisowy numer kulinarny z okazji ważniejszych uroczystości. Żeby wydobyć głębię smaku i aromatu wieprzowiny, warto dodać czerwone wino, które wbrew pozorom świetnie pasuje do karkówki czy łopatki - sprawia, że mięso staje się kruche i delikatne. Z kolei suszone grzyby sprawią, że danie będzie smakować bardziej "swojsko".

Gulasz wieprzowy - przepis na twój nowy popisowy numer kulinarny

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (polecam łopatkę lub karkówkę, ale może być także szynka)
  • 1 większa biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, liście laurowe, ziele angielskie
  • mąka pszenna
  • olej roślinny lub smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Oprósz je przyprawami, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Kiedy mięso się zamarynuje, wyjmij je z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej, następnie obtocz w mące.
  2. Cebule posiekaj w piórka, suszone grzyby skrusz w dłoniach, a czosnek drobno posiekaj.
  3. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę smalcu albo 3-4 łyżki oleju. Następnie włóż mięso i na dużej mocy palnika podsmaż je z każdej strony, starając się przy tym nie ruszać za bardzo mięsa. 
  4. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż mięso zacznie się robić brązowe (jeśli mąka zacznie się przypalać, zacznij mieszać łopatką).
  5. Kiedy cebula się zeszkli, zmniejsz moc palnika, zalej mięso bulionem i dodaj pokruszone grzyby oraz kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez godzinę.
  6. Po upływie tego czasu wlej wino i dalej duś na niewielkim ogniu, aż alkohol odparuje. Po upływie pół godziny mięso powinno być już miękkie, jeśli nie jest - duś jeszcze 15 minut.

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twój gulasz był trochę rzadszy, pod goniec gotowania dodaj niecałą szklankę bulionu wymieszanego z łyżką mąki pszennej. Żeby jeszcze wzmocnić aromat potrawy, polecam dodać odrobinę świeżego rozmarynu.

Więcej o: