Racuchy wigilijne - pyszny, słodki dodatek na świąteczny stół. Jak je przygotować, by były puszyste?

Jedną ze słodkich potraw, które często pojawiają się na polskich stołach w okresie świątecznym są pyszne i puszyste racuchy wigilijne. Nie wymagają one zbyt wiele pracy, a ich smak sprawia, że każdy będzie zajadał się nimi nawet po zapełnieniu brzucha innymi daniami.

Racuchy wigilijne na wodzie to postna wersja słodkości, która bardzo często pojawia się na polskich stołach świątecznych. Choć świetnie smakują bez żadnych dodatków, znakomicie komponują się ze smażonymi jabłkami, dzięki czemu polubią je nie tylko najmłodsi członkowie rodziny.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Przepis na racuchy wigilijne

Jedna z wersji racuchów to właśnie ta z jabłkami, które z dodatkiem cynamonu świetnie sprawdzą się na wigilijną kolację. Jeśli ktoś preferuje tradycyjną wersję bez dodatków, bez problemu można pominąć ich dodawanie.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 jabłka,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • pół łyżki oliwy (do ciasta, smażenie racuchów odbywa się bez tłuszczu!),
  • szczypta cukru i soli do smaku,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do dużej miski i łączymy z solą. Drożdże mieszamy w kubku z ciepłą wodą. W mące robimy wgłębienie, wsypujemy cukier, dodajemy oliwę lub olej, po czym stopniowo dodajemy wodę z drożdżami. Mieszamy drewnianą łyżką, aż będzie gładkie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 0,5 cm kawałki i smażymy na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

Stolnicę prószymy cienką warstwą mąki i nabieramy ciasto naoliwioną łyżką. Formujemy kulki z garścią jabłek w środku i układamy na stolnicy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, po czym zaczynamy smażenie. Zaczynamy od tych, które były uformowane najwcześniej.

Olej wlewamy do głębokiej patelni lub do woka i gdy będzie gorący, nakładamy porcje ciasta. Ogień ma być średni, a racuchy powinny cały czas skwierczeć. Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy je na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też: Przepis na kultowy sernik Izaura. Sprawdzony sposób na połączenie ciasta czekoladowego z masą serową

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.