Pierogi to jedna z potraw, której nie może zabraknąć w świątecznym menu. Tym razem podajemy przepis na pierogi po góralsku - to danie przygotowuje się z dodatkiem wędzonego sera. Sprawdzi się idealnie w Boże Narodzenie. Wykonanie pierogów nie sprawi wam żadnych trudności, dlatego warto sięgnąć po nasz przepis i zakasać rękawy.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na pierogi po góralsku. Oryginalny smak zamknięty w delikatnym cieście
Do przygotowania farszu na pierogi będziecie potrzebowali jedynie ziemniaków, wędzonego sera, cebuli oraz soli i pieprzu do smaku.
Składniki:
Na ciasto:
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki gorącej wody,
- łyżka oleju,
- jajko,
- szczypta soli.
Na farsz:
- cztery duże ziemniaki,
- pół kilo wędzonego sera, najlepiej oscypków,
- duża cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- olej.
Pierogi po góralsku zrobisz w kilku prostych krokach
Pierogi można ulepić z wyprzedzeniem i zamrozić je - mogą być przechowywane w zamrażarce do dwóch miesięcy od zamrożenia.
Przygotowanie:
- Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na patelni.
- Ugotuj cztery ziemniaki, a kiedy przestygną, przeciśnij je przez praskę. Zetrzyj ser na dużych oczkach, następnie połącz z masą ziemniaczaną. Dodaj do nich podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę z solą, dodaj do nich wodę, olej, jajko i szczyptę soli. Połącz składniki i wyrabiaj na gładką, jednolitą masę.
- Rozwałkuj ciasto i wycinaj szklanką krążki. Nakładaj na nie farsz i sklejaj dokładnie brzegi.
- Zagotuj wodę na pierogi w sporej wielkości garnku.
- Gotuj pierogi przez dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl