Pierogi po góralsku - takich pewnie jeszcze nie jadłeś. Oryginalny przepis na świąteczne danie

Pierogi są daniem, które Polacy uwielbiają. Można robić je na tysiące różnych sposobów. Jedną z ich ciekawszych wersji są pierogi po góralsku. Przygotowanie takiej potrawy nie jest trudne, a smak zaskakuje. Zrobisz je w kilku prostych krokach.

Pierogi to jedna z potraw, której nie może zabraknąć w świątecznym menu. Tym razem podajemy przepis na pierogi po góralsku - to danie przygotowuje się z dodatkiem wędzonego sera. Sprawdzi się idealnie w Boże Narodzenie. Wykonanie pierogów nie sprawi wam żadnych trudności, dlatego warto sięgnąć po nasz przepis i zakasać rękawy.  

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na pierogi po góralsku. Oryginalny smak zamknięty w delikatnym cieście

Do przygotowania farszu na pierogi będziecie potrzebowali jedynie ziemniaków, wędzonego sera, cebuli oraz soli i pieprzu do smaku. 

Składniki:

Na ciasto:

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • łyżka oleju,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • cztery duże ziemniaki,
  • pół kilo wędzonego sera, najlepiej oscypków,
  • duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Pierogi po góralsku zrobisz w kilku prostych krokach

Pierogi można ulepić z wyprzedzeniem i zamrozić je - mogą być przechowywane w zamrażarce do dwóch miesięcy od zamrożenia.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na patelni.
  2. Ugotuj cztery ziemniaki, a kiedy przestygną, przeciśnij je przez praskę. Zetrzyj ser na dużych oczkach, następnie połącz z masą ziemniaczaną. Dodaj do nich podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę z solą, dodaj do nich wodę, olej, jajko i szczyptę soli. Połącz składniki i wyrabiaj na gładką, jednolitą masę.
  4. Rozwałkuj ciasto i wycinaj szklanką krążki. Nakładaj na nie farsz i sklejaj dokładnie brzegi.
  5. Zagotuj wodę na pierogi w sporej wielkości garnku.
  6. Gotuj pierogi przez dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.