Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Niektórzy uważają, że najlepsza jajecznica to ta delikatna, na masełku ze szczypiorkiem. Inni bronią swojej ulubionej jajecznicy na boczku z cebulą, a jeszcze inni ubóstwiają jajecznicę z kurkami. Dziś jednak mamy przepis, który z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi zdrowych, sycących śniadań na bazie jajek, czyli jajecznicę po kaszubsku. Jajecznica z wędzoną rybą smakuje wyśmienicie i daje prawdziwego kopa. Po takim śniadaniu można góry przenosić.
Przepis na gofry delikatniejsze niż chmurka. Sekret dotyczy jajek
Jajecznica z wędzoną rybą - przepis na zdrowe i sycące śniadanie
Składniki:
- ok. 150 g wędzonej ryby bez ości (może to być makrela lub inna, chudsza ryba np. morszczuk, pstrąg lub karmazyn)
- 6 większych jajek
- pół cebuli szalotki
- masło
- sól, pieprz
- opcjonalnie 3 łyżki słodkiej śmietanki
- do podania posiekany koperek lub szczypiorek
Sposób wykonania:
- Mięso ryby rozdrobnij i upewnij się, że nie ma żadnych ości.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj drobno posiekaną cebulkę. Kiedy się podsmaży, dodaj wędzoną rybę. Smaż do momentu, aż nabierze temperatury. Na tym etapie dodaj śmietankę, jeśli jej używasz.
- Na patelnię wbij jajka i za pomocą drewnianej łopatki energicznie je mieszaj, aż uzyskasz ulubiony poziom ścięcia jajek. Następnie lekko osól i dodaj pieprz.
- Przed podaniem udekoruj posiekaną zieleniną. Możesz jeść z kromką chleba lub warzywną surówką.
Pączki twarogowe. Będą puszyste jak chmurka, ale znaczenie ma rodzaj sera