Jajecznica, dzięki której poczujesz się jak na wakacjach. Jeden dodatek sprawi, że będzie smaczniejsza i zdrowsza

Trudno wyobrazić sobie lepsze śniadanie niż delikatna, puszysta jajecznica. To danie ma wielki potencjał i dzięki zmianie dodatków lub sposobu smażenia, zawsze wychodzi trochę inne. Dziś jednak mamy dla was najlepszą jajecznicę świata, która smakuje wakacjami, a dodatkowo jest prawdziwą bombą białkową. Wystarczy, że dodasz odrobinę wędzonej ryby.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Niektórzy uważają, że najlepsza jajecznica to ta delikatna, na masełku ze szczypiorkiem. Inni bronią swojej ulubionej jajecznicy na boczku z cebulą, a jeszcze inni ubóstwiają jajecznicę z kurkami. Dziś jednak mamy przepis, który z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi zdrowych, sycących śniadań na bazie jajek, czyli jajecznicę po kaszubsku. Jajecznica z wędzoną rybą smakuje wyśmienicie i daje prawdziwego kopa. Po takim śniadaniu można góry przenosić.

Jajecznica z wędzoną rybą - przepis na zdrowe i sycące śniadanie

Składniki:

  • ok. 150 g wędzonej ryby bez ości (może to być makrela lub inna, chudsza ryba np. morszczuk, pstrąg lub karmazyn)
  • 6 większych jajek
  • pół cebuli szalotki
  • masło
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • do podania posiekany koperek lub szczypiorek

Sposób wykonania:

  1. Mięso ryby rozdrobnij i upewnij się, że nie ma żadnych ości.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj drobno posiekaną cebulkę. Kiedy się podsmaży, dodaj wędzoną rybę. Smaż do momentu, aż nabierze temperatury. Na tym etapie dodaj śmietankę, jeśli jej używasz.
  3. Na patelnię wbij jajka i za pomocą drewnianej łopatki energicznie je mieszaj, aż uzyskasz ulubiony poziom ścięcia jajek. Następnie lekko osól i dodaj pieprz. 
  4. Przed podaniem udekoruj posiekaną zieleniną. Możesz jeść z kromką chleba lub warzywną surówką. 
Więcej o: