• Link został skopiowany

Przepis na zupę grochową. Zastosuj się do czterech zasad, a będzie sto razy lepsza niż w wojsku

Przepis na zupę grochową doskonale sprawdzi się w zimne dni. W końcu żadna inna zupa nie jest tak doskonale rozgrzewająca i pożywna. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zdecydują o wybitnym smaku zupy.
Przepis na zupę grochową (zdjęcie ilustracyjne)
Fot.istock/WS Studio

Grochówka to jedna z kultowych polskich zup. Najlepiej smakuje wtedy, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, choć często serwowana jest również latem. Jak przygotować pyszną tradycyjną grochówkę? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Przepis na zupę grochową. Zastosuj się do tych rad, a będzie smakować obłędnie

Najważniejszy w zupie grochowej jest dobrej jakości groch. Wedle uznania możemy użyć grochu łuskanego bądź zielonego groszku. Na garnek zupy potrzebujemy około pół kilograma.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Aby bulion, na którym będziemy gotować zupę, był aromatyczny, warto ugotować go na takim mięsie jak schab bez kości, żeberko lub łopatka. Warto dodać również boczek, który ma dymny posmak. Nie można również zapomnieć o ziołach. Nie wolno zapomnieć  o majeranku, pieprzu, liściach laurowych, czy lubczyku. Dla intensywniejszego smaku można dodać czosnek niedźwiedzi.

Składniki:

  • ok. 2 l wody,
  • ok. 400 g łuskanego grochu (połówki),
  • ok. 500 g wędzonego boczku,
  • 400 g ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchewka,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • 3 listki laurowe,
  • sól, pieprz i inne przyprawy.

Jak zrobić dobrą grochówkę? To nic trudnego, ale trzymaj się przepisu

Trikiem na to, by zupa grochowa smakowała jak najlepiej,  jest przygotowanie jej dzień wcześniej. Zdąży nabrać smaku i aromatu, przez co będziemy mogli cieszyć się obłędnym smakiem.

Sposób przygotowania:

  1. Groch namoczyć wodzie minimum cztery godziny przed gotowaniem.
  2. Do dużego garnka wlać dwa litry wody i zagotować ją.
  3. Dodać sól, namoczony groch oraz liście laurowe.
  4. Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do garnka.
  5. Następnie obieramy ziemniaki i oczyszczamy je. Kroimy w kostkę i dodajemy do całości w garnku.
  6. Boczek pokroić w kostkę i wytopić z niego tłuszcz na patelni. Następnie dodać do garnka.
  7. Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz czosnek i również dodać do zupy.
  8. Zupę grochową doprawiamy wedle uznania i gotujemy przez około 30 minut.
  9. Podajemy z kromką świeżego chleba. Smacznego!
Więcej o: