Przepis na chałkę puszystą jak obłoczek. Jaki jest sekret drożdżowego zaplatańca? Nie każda mąka się nada

Kto z nas nie przepada za delikatną, puszystą, drożdżową chałką? Nie musisz już biegać do piekarni - dużo lepszą chałkę zrobisz w domu. Jaki jest sekret jej puszystości? Ważny jest typ mąki - najlepiej wybrać taki o dużej zawartości glutenu. Dzięki temu chałka pięknie wyrośnie i będzie nieziemsko pyszna.

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Chałka smakuje perfekcyjnie z każdym dodatkiem. Fantastyczna jest z masłem i cukrem, z domową marmoladą lub w wersji wytrawnej z jajkiem w koszulce i plastrem bekonu. Przepis na chałkę jest dość łatwy, ale żeby drożdżowy zaplataniec wyszedł puszysty, trzeba zwrócić uwagę na mąkę, której używamy. Do delikatnych drożdżowych ciast, najlepsze są mąki o dużej zawartości glutenu, który sprawia, że drożdże łatwiej je "uciągają". Do chałki zdecydowanie polecamy mąkę typu 450.

Przepis na chałkę puszystą niczym chmurka

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 450
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 1 średnie jajko
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo: mąka, masło i cukier na kruszonkę, roztrzepane jajko do posmarowania chałki

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do pracy upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej w rondelku do temperatury 40 stopni. Następnie dodaj drożdże, łyżkę cukru oraz 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj sól, resztę cukru oraz jajko i ciepłe masło. Zacznij wyrabiać, stopniowo wlewają podrośnięty rozczyn. Kiedy ciasto przestanie się lepiej do rąk, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  3. Kiedy ciasto rośnie, przygotuj kruszonkę. 60 g maki utrzyj z 40 g zimnego masła i 30 g cukru. Następnie odłóż do lodówki.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i przez chwilę wyrabiaj. Następnie podziel je na trzy równe części i uformuj z nich wałki o długości ok. 50 cm. 
  5. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na niej wałki z ciasta i zlep końce. Następie zapleć z nich warkocz, a końcówkę zawiń pod spód. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do kolejnego wyrośnięcia, tym razem na pół godziny. 
  6. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i dodaj kruszonkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Więcej o:
Copyright © Agora SA