Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chałka smakuje perfekcyjnie z każdym dodatkiem. Fantastyczna jest z masłem i cukrem, z domową marmoladą lub w wersji wytrawnej z jajkiem w koszulce i plastrem bekonu. Przepis na chałkę jest dość łatwy, ale żeby drożdżowy zaplataniec wyszedł puszysty, trzeba zwrócić uwagę na mąkę, której używamy. Do delikatnych drożdżowych ciast, najlepsze są mąki o dużej zawartości glutenu, który sprawia, że drożdże łatwiej je "uciągają". Do chałki zdecydowanie polecamy mąkę typu 450.
Przepis na chałkę puszystą niczym chmurka
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej typu 450
- 250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 1 średnie jajko
- 70 g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo: mąka, masło i cukier na kruszonkę, roztrzepane jajko do posmarowania chałki
Sposób wykonania:
- Przed przystąpieniem do pracy upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej w rondelku do temperatury 40 stopni. Następnie dodaj drożdże, łyżkę cukru oraz 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj sól, resztę cukru oraz jajko i ciepłe masło. Zacznij wyrabiać, stopniowo wlewają podrośnięty rozczyn. Kiedy ciasto przestanie się lepiej do rąk, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
- Kiedy ciasto rośnie, przygotuj kruszonkę. 60 g maki utrzyj z 40 g zimnego masła i 30 g cukru. Następnie odłóż do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i przez chwilę wyrabiaj. Następnie podziel je na trzy równe części i uformuj z nich wałki o długości ok. 50 cm.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na niej wałki z ciasta i zlep końce. Następie zapleć z nich warkocz, a końcówkę zawiń pod spód. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do kolejnego wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
- Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i dodaj kruszonkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.