Omlet - przepis na lekkie śniadanie z kilku składników. Wyjdzie puszysty za sprawą białek

Zdrowe, kolorowe i oryginalne śniadania to w zasadzie nic trudnego. Idealnym przykładem jest przepis na omlet, który wymaga zaledwie kilku składników, a smak jest wyrafinowany i perfekcyjny. Kluczem do puszystego i lekkiego efektu jest piana z białek, z kolei soda czy proszek do pieczenia są absolutnie niewskazane.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na omlet to przysłowiowa bułka z masłem, efekt zaś rozpieszcza kubki smakowe i z pewnością cieszy oko. W przygotowaniu najważniejsze są proste zasady, których przestrzeganie daje perfekcyjny smak, piękny wygląd i maksimum satysfakcji!

Puszysty omletJak zrobić omlet, żeby był puszysty? Poznaj bardzo prosty trik

Omlet - przepis na eleganckie śniadanie z kilku składników

Omlet to jedno ze smaczniejszych dań śniadaniowych. Króluje w dwóch wersjach - słodkiej i słonej. Dzisiaj jednak skupimy się na wytrawnych składnikach, które świetnie sprawdzą się jako pierwszy posiłek, lunch lub szybka przekąska. Kluczem do sukcesu jest prostota, jednak oryginalne dodatki gwarantują prawdziwą ucztę zmysłów. 

Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę

Omlet - przepis na lekki i puszysty placek jajeczny

Składniki: 

  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • 25 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła do smażenia,
  • ulubione zioła lub świeża zielenina,
  • ulubiony ser, 
  • wędlina, 
  • warzywa np. papryka, oliwki, pieczarki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie do żółtek dosypujemy mąkę, mleko i sól - całość ubijamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. 
  2. Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę. 
  3. Obie masy łączymy ze sobą, mieszamy tylko do połączenia składników. 
  4. Na tym etapie możemy przejść do smażenia omleta lub dodać do niego preferowane składniki takie jak szynka, ser, warzywa. Wszystko zależy od preferowanej formy podania. 
  5. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron pod przykryciem na złoty kolor. 
Więcej o: