Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci. Pyszny jednogarnkowy i niezwykle aromatyczny obiad

Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci, który warto znać. I choć wydawać się może, że to obiad, który wymaga wiele pracy, to jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić łazanki, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami to klasyka polskiej kuchni. To smaczne i dość proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga wielu składników. Warto jednak zadbać o to, by były dobrej jakości. Jak zrobić idealne łazanki? Podajemy przepis.

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci. Wyjdą wyśmienite

Składniki:

  • około 200 g łazanek,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g wędzonej kiełbasy,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • olej,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz.

Fasolka po bretońsku - przepis (zdjęcie ilustracyjne)Fasolka po bretońsku - przepis. Pyszne, sycące i rozgrzewające danie

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić omlet? (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić omlet? Nigdy już nie będzie ani suchy, ani mdły

Przepis na łazanki. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Pierwszy krok do zrobienia łazanek to ugotowanie kapusty. Warzywo odciśnięte z nadmiaru soków umieszczamy w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy przez około 30 minut do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
  2. Następnie wyjmujemy przyprawy, odciskamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia.
  3. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  4. Następnie drobno kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy na dużej, głębokiej patelni z odrobiną oleju. Dodajemy wcześniej namoczone i odciśnięte grzyby leśne. Podsmażymy, aż całość nabierze koloru – przez około 15 minut.
  5. Na patelnię dodajemy pokrojoną kiełbasę. Smażymy kolejne 15 minut.
  6. Kapustę szatkujemy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy kolejne kilka minut. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Smacznego!
Więcej o: