Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci. Pyszny jednogarnkowy i niezwykle aromatyczny obiad

Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci, który warto znać. I choć wydawać się może, że to obiad, który wymaga wiele pracy, to jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić łazanki, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami to klasyka polskiej kuchni. To smaczne i dość proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga wielu składników. Warto jednak zadbać o to, by były dobrej jakości. Jak zrobić idealne łazanki? Podajemy przepis.

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci. Wyjdą wyśmienite

Składniki:

  • około 200 g łazanek,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g wędzonej kiełbasy,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • olej,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na łazanki. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Pierwszy krok do zrobienia łazanek to ugotowanie kapusty. Warzywo odciśnięte z nadmiaru soków umieszczamy w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy przez około 30 minut do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
  2. Następnie wyjmujemy przyprawy, odciskamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia.
  3. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  4. Następnie drobno kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy na dużej, głębokiej patelni z odrobiną oleju. Dodajemy wcześniej namoczone i odciśnięte grzyby leśne. Podsmażymy, aż całość nabierze koloru – przez około 15 minut.
  5. Na patelnię dodajemy pokrojoną kiełbasę. Smażymy kolejne 15 minut.
  6. Kapustę szatkujemy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy kolejne kilka minut. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.