Jak zrobić bulion? Ewa Wachowicz stawia na konkretne składniki i przyprawę, której w bulionie się nie spodziewasz

Bulion to podstawa wielu zup i sosów, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Oczywiście, bulion bulionowi nie równy, ale dziś mamy dla was przepis na bulion po magnacku od Ewy Wachowicz. Jak robi go gwiazda? Oprócz mięsa i warzyw lubiana miss dodaje także przyprawę, która kojarzy się raczej z grzanym winem. Chodzi o anyż.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez bulionu. To podstawa niemal każdej zupy, dlatego zawsze warto mieć pod ręką szklaneczkę esencjonalnego wywaru. Bulion można zrobić niemal ze wszystkiego, ale dziś mamy dla was przepis na bulion po magnacku od Ewy Wachowicz. Anyż i goździki to gwarancja smaku, ale jeśli masz odrobinę szafranu i kwiatu muszkatołowca - twój bulion będzie smakową poezją. 

Domowe klopsiki w sosie pomidorowymDomowe klopsiki w sosie pomidorowym - szybki pomysł na rodzinny obiad

Jak zrobi bulion? Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 cała kura
  • 0,5 kg wołowiny z kością
  • 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, 1 goździk, 1 gwiazdka anyżu, szafran, kwiat muszkatołowy, 1 gałązka lubczyku

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz w piekarniku lub podsmaż na patelni bez tłuszczu.
  2. Mięso umyj i pokrój na części. Następnie włóż do garnka i dodaj zarumienione warzywa. Zalej całość zimną wodą tak, by jedynie przykryła składniki. Dodaj anyż, goździka, 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól i pieprz.
  3. Bulion gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż składniki oddadzą do wywaru cały smak, a wołowina będzie całkowicie miękka. 
  4. 15 minut przed końcem gotowania dodaj szafran i kwiat muszkatołowca. Podawaj w filiżankach z surowym żółtkiem i plastrem limonki.

Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl

Domowe drożdżówkiDomowe drożdżówki na śniadani i tłusty czwartek. Przepis w trzech wersjach

Więcej o: