Szarlotka - przepis babci. Ciasto kruche to podstawa, ale kluczem smaku jest trik z cukrem i jabłkami

Szarlotka to niekwestionowana królowa polskich wypieków, a jej smak jest portalem do wspomnień babcinej kuchni. Przepis na szarlotkę jest dobrze znany - dwa blaty kruchego ciasta przekłada się jabłkami, czasem dodaje się kruszonkę. Dziś jednak mamy dla was przepis na prawdziwą, babciną szarlotkę, która zawiera jeden trik. Chodzi o karmelizację.

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Babcine przepisy są ponadczasowe i nawet jeśli już dawno doszliśmy do perfekcji w opanowaniu jakiegoś dania, zawsze przyjemnie powrócić do babcinej receptury i odświeżyć smaki dzieciństwa. Dziś mamy dla was przepis na szarlotkę z karmelizowanymi jabłkami. Przepis jest prosty, a smak ciasta na pewno poprawi humor. Jak się zabrać za babciną szarlotkę? 

Szarlotka - przepis babci 

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej najlepiej krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • kwaśna śmietana (ok. 3 łyżek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 pełne łyżki cukru (może być brązowy)

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło (wcześniej możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Wsyp cukier, dodaj jajka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Za pomocą długiego, ostrego noża zacznij siekać składniki, aż się względnie połączą. 
  2. Teraz zacznij zagniatać ciasto. Rób to energicznie i kiedy uzyskasz już jednolite i gładkie ciasto bez grudek, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło. 
  3. Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w drobną kostkę i odłóż. 
  4. Do dużego rondelka wsyp cukier i na bardzo wolnym ogniu podgrzewaj go, aż zacznie zamieniać się w karmel. Następnie dodaj połowę pokrojonych jabłek i wymieszaj. Podsmażaj, aż jabłka zaczną się karmelizować. Następnie dodaj pozostałe owoce, kilka łyżek wody i podsmażaj całość, aż kawałki jabłek zaczną się rozpadać.
  5. Wyjmij z lodówki kulę ciasta i podziel ją na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj w kształt, jaki ma forma do pieczenia i na wałku przenieś do blaszki wyłożonej papierem. Następnie połóż na cieście skarmelizowane jabłka. Możesz lekko oprószyć je cynamonem. Warstwę jabłek przykryj drugą połową ciasta. Możesz tak samo przenieść rozwałkowane ciasto na wałku lub wyciąć z niego paseczki i ułożyć na blaszce w kształt szachownicy.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Szarlotkę piecz przez ok. 45 minut. Po upieczeniu obowiązkowo oprósz cukrem pudrem.

Taka szarlotka sprawdzi się świetnie także na tłusty czwartek. Jeśli chcesz tego dnia wprowadzić w swoim domu jakąś słodką odmianę od pączków i faworków, zapamiętaj ten przepis.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.