Te nadzienia do pączków to prawdziwa uczta zmysłów. Do ciasta dodaj adwokat lub owocowy akcent

To już ostatni dzwonek, by wypróbować przepis na pączki przed tłustym czwartkiem. Tradycyjna receptura na puszyste ciasto to jednak nie wszystko. Kluczem do sukcesu jest duża ilość słodkiego i kremowego wnętrza. Na liście dodatków czekolada, owocowy akcent, dodatek trunku i oryginalne polewy.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święto pączka to jeden z tych dni, w których można zapomnieć o restrykcyjnej diecie i pozwolić sobie na odrobinę słodyczy. Najlepiej smakują oczywiście wypieki domowej produkcji, dlatego zdradzamy pomysły i inspiracje na oryginalne nadzienia do pączków. Zapomnij o klasycznej marmoladzie i przygotuje je z oryginalnym dodatkiem. 

Zastąp nudny dżem, jednym z oryginalnych dodatków

Do tłustego czwartku pozostało już coraz mniej czasu, co za tym idzie to ostatni dzwonek na wyszukiwanie atrakcyjnych przepisów i oryginalnych receptur. Jak się jednak okazuje tradycyjne, rumiane i puszyste ciasto to nie wszystko. O wiele bardziej istotne jest samo wnętrze! Mowa tu o słodkich nadzieniach, które nadają pączkom charakteru. Poza klasycznym dżemem i marmoladą można podać je z czekoladą - to jedna z tych wersji, która nigdy się nie nudzi. Warto użyć do tego specjalnej strzykawki cukierniczej - w ten sposób płynna czekolada wypełni ciasto i zaskoczy idealnym smakiem. 

Pączki z adwokatem to już oczywiście tradycja, jednak bardzo ważne jest, by zadbać o najwyższą jakość trunku. Wystarczy połączyć go z masą jajeczną lub budyniową i wypełnić ciasto za pomocą szprycy. Innym sposobem jest przygotowanie podłużnych pączków, nacięcie na wierzchołku i udekorowanie kremem. Ciekawą alternatywą dla adwokatu będzie także masa budyniowa. Smakuje równie dobrze, a nie zawiera ani grama alkoholu. 

Pączki z oryginalnym słodkim nadzieniem

Innym ciekawym połączeniem jest podanie pączków z owocowym wnętrzem. Poza marmoladą można dodać do nich także ulubioną konfiturę np. śliwkową, porzeczkowy akcent, galaretkę z agrestu czy mus jabłkowy! Smak słodkich, ale delikatnych w smaku jabłek w towarzystwie drożdżowego ciasto to jedna z lepszych propozycji, którą łatwo przygotujemy w domu. 

Warto postawić także na pączki w nieco bardziej oryginalnej formie. Mowa tu m.in. o kremie malibu, czyli kremie kokosowym z dodatkiem karaibskiego, mlecznego trunku, masie z orzechów, akcencie o pięknym fuksjowym kolorze - hibiskusie czy modnym kremie macha lub pistacjach. Wszystkie z wyżej wymienionych gwarantują słodką rozkosz dla podniebienia i oka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.